Yurtdışına altın ya da döviz çıkarılması durumunda fail, 1567 sayılı Kanun’un 3/2. maddesine göre; eşya ve değerli eşyaların rayiç bedeli kadar teşebbüs halinde kaçakçılık suçu işleyen kişiler, bu bedelin yarısı kadar idarî para cezası ile yargılanır. 1567 sayılı Kanunun 3. maddesinin 1. fıkrasına göre; Bakanlar Kurulu’nun bu Kanun hükümleri kapsamında belirlediği genel ve düzenleyici işlemlerde, yükümlülüklere aykırı davranışlarda bulunan kişiler ile ilgili üç bin Türk Lirasından yirmi beşbin Türk Lirasına kadar idari para cezası uygulanacağı belirtilmiştir.
Altın Kaçakçılığı Nedir?
Altın kaçakçılığı, kaçakçılık suçu kapsamında ele alınır. Vergisi ödenmemiş ve gümrüğe takılmamış bir mala kaçak mal denmesi ile altın kaçakçılığı da aynı anlama gelir. Her mal ya da eşyada olduğu gibi yurtdışından altın getirmenin de bazı kuralları bulunur. Altın kaçakçılığını diğer kaçakçılık faaliyetlerinden ayıran en önemli nokta, malın ucuza alınıyor olmasıdır. 15.000 USD’yi geçen değerdeki vergilendirilmemiş altın ve ziynet eşyaları, altın kaçakçılığı suçu kapsamında incelenir. Altın kaçakçılığı suçu ve cezası ile ilgili ceza hukuku avukatı ile iletişime geçebilir, daha detaylı bilgiler edinebilirsiniz.
Kaçakçılık Suçu Nedir?
Kaçakçılık suçu, yurda giriş ya da çıkışı gümrüğe tabi olan eşyanın gümrük işlemleri yapılmaksızın ülkeye sokulması ya da ülkeden çıkarılmasıdır. Gümrük işlemleri, devletin bazı mali haklar elde etmesi ve gümrükten geçen eşya ya da kıymetin standardını tespit etmesine yaradığı için tüm kaçakçılık suçları kamu zararına sebebiyet verebilir. Kaçakçılık suçundan kaynaklı yaşanan kamu zararı, eşyanın gümrüğe tabi tutulmamasından kaynaklanır. Uygulamada ise bu suça “gümrük kaçakçılığı suçu” da denir.
Gümrük işlemi, malın ithal ya da ihraç edilebilmesinde gerekli olan tüm vasıfların, malın cinsinin, miktarının, ağırlığının ve markasının tespit edildiği işlemleri kapsar. Giriş beyannamesi veya Manifesto verilmesi, eşyanın kontrol edilmesi, gümrük vergilerinin tespiti ve ödenmesi gibi işlemler gümrük işlemleri kapsamında değerlendirilir.
Kaçakçılık suçu, belli usuller ve mali yükümlülüklere aykırı olacak şekilde altın ve benzeri bir mal ya da eşyanın yurtdışına çıkarılması veya ülkeye girişinin sağlanması ile oluştuğundan kural olarak her çeşit eşya ve kıymet, kaçakçılık suçunun konusudur. Kaçakçılık suçu uygulamada gümrük kaçakçılığı, alkol ve sigara kaçakçılığı, altın kaçakçılığı gibi adlandırılır.
Altın Kaçakçılığında Suçu Şikayet Süresi ve Zamanaşımı
Kaçakçılık suçları, şikayete tabi suçlar içinde yer almaz. Herhangi bir şekilde suçun işlenmesi ile savcılık kendiliğinden soruşturma başlatabilir. Uygulamada bu şekilde soruşturma gerçekleştirilmesi ile açılan dava “kamu davası ” olarak adlandırılır. Suçun soruşturulmasında herhangi bir şikayet süresi bulunmamasına karşın, temel suçun dava zamanaşımı süresi 8 yıl olarak belirlenmiştir. Suçun işlenmiş olduğu tarih itibari ile 8 yıl geçmeden işlenen suçun savcılığa bildirilmesi gerekir. Aksi takdirde, dava zamanaşımı süresi dolar ve suç ile ilgili soruşturma yapılamaz.
Altın Kaçakçılığı Suçunda Görevli Mahkeme Hangisidir?
Altın kaçakçılığı da dahil olmak üzere kaçakçılık suçları sebebi ile yapılan yargılamalar asliye ceza mahkemesi tarafından gerçekleştirilir.
Kaçakçılık Suçlarında Müsadere
Müsadere, işlenen bir suç ile ilgili belli bazı eşya ya da kazançların mülkiyetinin devlete aktarılmasıdır. Örneğin; petrol kaçakçılığı suçunda kullanılan, otomobil, kamyon, tanker gibi araçlar da müsaderenin konusu olabilir.
Ancak, akaryakıt kaçakçılığı suçunda kullanılan araç müsaderenin konusu olabilmesi için suça dahil olan nakil aracının niteliği ve kaçak petrolün hacim ve miktar itibari ile aracın taşıma kapasitesinin ağırlıklı bölümünü oluşturup oluşturmadığına bakılır. Nakil aracında gizli bölme ya da tertibatın bulunup bulunmadığı, ayrıca davaya konu eşya ve nakil aracının değerleri göz önünde bulundurulmalıdır. Nakil aracının müsaderesinin işlenen suça göre daha ağır sonuçlara sebep olabileceği ve bu nedenle 5237 Sayılı TCK’nın 54/3. maddesi uyarınca hakkaniyete aykırılık söz konusu oluyorsa, müsadere kararı verilemez.
Yurtdışına Ne Kadar Altın Çıkarılabilir?
Toplam değeri 15.000 USD’yi geçmeyen altın, gümüş ya da elmas, zümrüt, yakut gibi değerli taşlardan yapılmış kişisel ziynet eşyaları ülkeye getirebilirler ve ülke dışına çıkarılabilir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile vatandaşlık bağı olmayan ve yurda giriş tarihinde 18 yaşını doldurmuş olan yolcuların beraberinde bir takvim yılı içinde en fazla 5 kilogram ağırlığında kendilerine ait olan standart işlenmemiş altını getirmeleri serbesttir.
Gümrükte Yakalanan Altın Geri Alınabilir Mi?
Gümrükte yakalanan aştın için İade talebi genellikle yazılı olarak yapılır. İlgili belgeler ile beraber gümrük idaresine sunulur. İade İşlemi: İade talebi değerlendirildikten sonra eğer uygun görülürse, el konulan eşya sahibine iade edilir. İade işlemi genellikle gümrük idaresi tarafından yapılır ve gerekli prosedürlere uygun şekilde gerçekleştirilir.
Sıkça Sorulan Sorular
Altın Kaçakçılığı Suç Mudur?
5607 Sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nun 3 üncü maddesi 22. fıkrası kapsamında: Kanunun 3 üncü maddesinde suç teşkil edecek kaçakçılık suçları, teşebbüs aşamasında kalmış olsa bile, tamamlanmış gibi cezaya tabi olur.
Altın Kaçakçılığı Cezası Nedir?
Bakanlar Kurulu’nun bu Kanun hükümlerine göre yaptığı genel ve düzenleyici işlem yükümlülüklerine aykırı hareket eden kişiler hakkında üçbin Türk Lirasından yirmibeşbin Türk Lirasına kadar idari para cezası uygulanabilir.
Altın Kaçakçılığında Zaman Aşımı Süresi Ne Kadar?
Altın kaçakçılığı da dahil olmak üzere kaçakçılık suçları şikâyete tabi suçlardan olmadığı için soruşturma yapılabilmesi için düzenlenmiş şikâyet süresi bulunmaz. Ancak, kaçakçılık suçlarına ilişkin soruşturma yapılabilmesi için 8 yıllık dava zamanaşımı süresi belirlenmiştir.