Ölümlü Trafik Kazası Tazminat Davası

Ölümlü Trafik Kazası Tazminat Davası

Ölümle sonuçlanan trafik kazaları sonucunda kazaya sebebiyet verenlerin hukuki sorumlulukları doğacaktır. Ölümlü trafik kazası sonrasında ölen kişinin mirasçıları destekten yoksun kalma ve manevi tazminat davası açılabilir. Ölümlü trafik kazası tazminat davası destekten yoksun kalma tazminatı olarak bilinse de biz bu yazımızda manevi tazminat davası üzerinde duracağız. Dilerseniz destekten yoksun kalma tazminatı yazımızı da okuyabilirsiniz. Uygulamada destekten yoksun kalma tazminatı ve manevi tazminat davası birlikte açılmakta ve bu durum bazı karışıklıklara yol açmaktadır. Ölümlü trafik kazasında manevi tazminat davası açabilirsiniz. Kazaya sebebiyet veren araç maliki ve aracı kullanan şoföre karşı tazminat davası açabilirsiniz. Bu durumdaki manevi tazminat davası sigorta şirketlerine karşı açılmamaktadır. Ancak zorunlu mali sorumluluk sigorta poliçenizde manevi tazminat ile ilgili aksi bir düzenleme varsa bu durumda sigorta şirketine karşı da manevi tazminat davası açmanız hukuken mümkündür. Ayrıntılı bilgi için AHD Hukuk Bürosu’nu ziyaret ederek kıdemli trafik hukuku avukatlarından hukuki danışmanlık alabilirsiniz.

Kaza sonucu hayatını kaybeden kişi ile manevi bağı olan herkes bu davayı açmaya ehildir. Trafik kazası sonucunda ölüm değil yaralanma varsa yaralıdan başkaca kişiler manevi tazminat davası isteyemez.

Ölümlü Trafik Kazasında Ortaya Çıkan Zararlar Nelerdir ?

  1. Cenaze giderleri
  2. Tedavi giderleri
  3. Çalışma gücünün azalmasından ya da kaybından doğan zararlar

Yukarıda sayılan zarar kalemleri ölüm hemen gerçekleşmemiş ise talep edilebilir niteliktedirler. Bu zararların tazminini isteme hakkı ölüm halinde ölenin mirasçılarına geçecektir. Ölümlü trafik kazası sonucunda manevi tazminatın yanı sıra cenaze ve tedavi masrafları ile destekten yoksun kalma tazminatı talep edilebilir. İstanbul Trafik Avukatı sizlere talep edebileceğiniz tüm zarar kalemleri hakkında detaylı bilgi verecektir.

Kimler Ölüm Nedeniyle Manevi Tazminat İsteyebilir ?

Trafik kazası sonucunda ölüm meydana gelmişse ölenin yakınları manevi tazminat davası açabilir. Ölenin yakınlarının ölenle kan bağına sahip olması şart değildir. Annenin, babanın, kardeşlerin manevi tazminat hakkının olduğuna dair şüphe yoktur. Uygulamada kimi zaman arkadaşların, uzak akrabaların ölen kişi adına manevi tazminat davası açıp açamayacağı tartışılmaktadır. Her ne kadar manevi tazminat davası açmak için ölenle kan bağına sahip olmak, akraba olmak gerekmese de ölenle arasında gerçek bir bağın olması gerekir. Önemli olan duygusal yakınlıktır. Örneğin, trafik kazası sebebiyle ölen kadının 10 yıl önce boşandığı eski eşinin manevi tazminat davası açabileceği kabul görmemektedir.

Kazada yaralanan kişi ölmeden önce maddi ve manevi davası açar ve dava devam ederken ölürse bu kişinin dava hakları mirasçılarına intikal edecektir. Mirasçılar açılan bu davaya devam edebilirler. Ama dava açmadan ölmüş ise bu durumda dava hakkı doğrudan mirasçılara geçmez, yukarıda bahsettiğimiz gibi duygusal yakınlık şartı aranır. Çekmeköy Trafik Avukatından hukuki danışmanlık alarak hukuki sürecinizi sağlıklı bir şekilde başlatabilirsiniz.

Ölümlü Trafik Kazası Tazminat Davasında Manevi Tazminat ve Kusur

Ölüme sebebiyet veren kişinin hafif ya da ağır kusurlu olması tazminatın verilmesine engel değildir. Ancak bu husus tazminatın miktarında önem arz etmektedir. Uygulamada sorumluların kusur oranlarına göre tazminatta indirim yapılmaktadır. Ölen kişinin kusurlu olması manevi tazminat davasının reddini gerektirmez. Ancak tüm kusurun ölen kişiye ait olması varsayımında kusursuz kişi aleyhine manevi tazminata hükmedilmesi hakkaniyete aykırı bir sonuç doğuracaktır. 

Ölümlü Trafik Kazası Tazminat Davası Manevi Tazminat Miktarı

Ölümlü trafik kazası nedeniyle açılan manevi tazminat davalarında hükmedilecek tazminat miktarı her somut olaya göre değişiklik arz eder. Her olay için farklı bir miktar hesaplanır. Manevi tazminat miktarı hakkaniyete uygun miktarda olmalıdır. Yargıtay bir kararında manevi tazminat davası sonucunda hükmedilecek miktarın zarara uğrayanda manevi huzuru gerçekleştirecek derecede olmasını belirtmiştir. Hâkim bu miktarı kendisi takdir edecektir. Hâkim miktarı tespit ederken tarafların kusur derecelerini, sosyal durumlarını da gözetmektedir. Belirtmek gerekir ki, uygulamada ölümlü trafik kazalarından ötürü açılan manevi tazminat davalarında yüksek miktarlarda tazminata hükmolunmaktadır. Tazminatın amacı trafik kazası sebebiyle duyulan acı ve elemin kısmen de olması giderilmesini sağlamaktır.

Bu dava kısmi dava şeklinde açılamayacağı için manevi tazminat davası açarken talep ettiğiniz tazminat miktarını daha sonra değiştirmeniz mümkün değildir. Talep ettiğiniz tazminat miktarı daha sonra arttırılamaz ya da azaltılamaz. Ancak davanızı ıslah etmeniz mümkündür. ıslah işlemini muhakkak bir trafik avukatı desteğiyle yapmanızı önermekteyiz. Aksi takdirde hak ve süre kaybına uğrayabilirsiniz. AHD Hukuk Bürosu’nun uzman trafik hukuku kadrosundan destek alabilirsiniz.

Ölümlü Trafik Kazası Tazminat Davasında Manevi Tazminat Davasında Faiz

Trafik kazası sonucunda ölüm meydana geldiği için açılacak manevi tazminat davasında talep etmeniz halinde faize de hükmedilir. Ancak bunun için talep şart olup hakim kendiliğinden faize hükmedemez. Talep etmeniz halinde olay gününden itibaren faize de hükmedilir. Olay tarihinden itibaren temerrüt faizi işlemeye başlayacaktır.

Ölümlü Trafik Kazası Tazminat Davası Nerede Açılır ?

Ölümlü trafik kazası sonucunda manevi tazminat için dava açmanız gerekmektedir. Davanızı görevli ve yetkili mahkemede açmanız gerekmektedir. Ölümlü trafik kazası tazminat davası için görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesidir. Sigorta şirketine dava açılması durumunda görevli mahkeme Asliye Ticaret Mahkemesi olacaktır. Yetkili mahkeme ise birden fazla sayıdadır. Bunlar;

  • Davalılardan herhangi birinin yerleşim yeri mahkemesi
  • Trafik kazasının meydana geldiği yer mahkemesi
  • Zarar görenin yerleşim yeri mahkemesi
  • Trafik sigorta şirketinin merkezinin bulunduğu yer mahkemesi

Belirtmek gerekir ki, davanızı görevli ve yetkili mahkemede açmanız dava sürecinizin kesintiye uğramaması bakımından büyük önem arz etmektedir. Uygulamada çoğu dava görevsizlik sebebiyle reddedilmektedir. AHD Hukuk Bürosu’nun trafik hukuku alanında uzman avukatları ile hukuki sürecinizi etkili şekilde başlatabilir ve olası hak kayıplarından korunabilirsiniz.

Ölümlü Trafik Kazası Tazminat Davasında Neler İstenebilir ?

Kanun koyucu trafik kazası nedeniyle açılacak tazminat davasında hangi zararların tazmin edilebileceğini hükme bağlamıştır. Yaralanmalı trafik kazası ve ölümlü trafik kazası sonucunda açılacak manevi tazminat davalarında tazmin konuları değişiklik gösterebilir. Türk Borçlar Kanunu’nun ilgili maddesi uyarınca aşağıdaki zarar kalemleri manevi tazminat davasında talep edilebilir. Bunlar;

  • Manevi tazminat
  • Ölen kişinin cenaze masrafları
  • Bu kişi hemen ölmemiş ise tedavi giderleri
  • Destekten yoksun kalma tazminatı 

Bu yazımızda ölümlü trafik kazaları sonucu açılacak manevi tazminat davasına ilişkin açıklamalarda bulunduk. Destekten yoksun kalma tazminatı, manevi tazminattan ayrı bir tazminat olup bu konuya başka bir yazımızda değineceğiz. trafik kazası sonucunda ölüm ya da yaralanma meydana gelmişse Çekmeköy Trafik Avukatına danışabilir ve haklarınızı güvence altına alabilirsiniz.

Ölümlü Trafik Kazası Tazminat Davası Yargıtay Kararları

“O halde mahkemece; meydana gelen trafik kazası sonucu davacıların eşi/ babası olan murislerinin ölümü nedeniyle duyulan acı ve elemin kısmen de olsa giderilmesi amacıyla; tarafların sosyal ve ekonomik durumları, davaya konu kazada davacılar murisinin asli ve davalı sürücünün ise tali kusurlu olduğu, kazanın meydana geldiği tarih ve olay tarihindeki paranın alım gücü göz önünde bulundurularak davacılar için hak ve nesafet kuralları çerçevesinde daha düşük manevi tazminata hükmedilmesi gerekirken, somut olay ile bağdaşmayan, bir miktar … manevi tazminata hükmedilmesi uygun görülmemiş ve kararın bozulması gerekmiştir.”

17. Hukuk Dairesi         2015/12228 E.  ,  2018/6024 K.

“6098 sayılı TBK’nun 56. maddesi hükmüne göre, hakimin özel halleri göz önünde tutarak manevi zarar adı ile hak sahibine verilmesine karar vereceği bir para tutarı adalete uygun olmalıdır. Manevi tazminat, zarara uğrayanda, manevi huzuru gerçekleştirecek ve tazminata benzer bir fonksiyonu da olan özgün bir nitelik taşır. Manevi tazminat bir ceza olmadığı gibi, mamelek hukukuna ilişkin zararın karşılanmasını da amaç edinmemiştir. Zarar görenin zenginleşmemesi, zarar sorumlusunun da fakirleşmemesi gerekmektedir. Takdir edilecek miktar, mevcut halde elde edilmek istenen tatmin duygusunun etkisine ulaşmak için gerekli olan kadar olmalıdır.”

17. Hukuk Dairesi         2014/10837 E.  ,  2016/9224 K.

“Davacılar vekili, davalıların işleten/ sürücüsü ve trafik sigortacısı olduğu aracın, davacıların eşi/ babası ….’in idaresindeki araca çarpmasıyla ölümlü kaza meydana geldiğini, davacı …’nın da kazada yaralandığını, davacı …’nın yaralanması nedeniyle tedavi gideri yaptığını ve ölen eşinin desteğinden yoksun kaldığını, tüm davacıların ölüm olayı nedeniyle manevi zarara uğradıklarını belirterek fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak ve davalı … sadece maddi tazminattan sorumlu olmak kaydıyla 27.000,00 TL. maddi ve toplam 170.000,00 TL. manevi tazminatın kaza tarihinden işleyecek avans (manevi için yasal) faiziyle birlikte davalılardan müteselsilen tahsilini talep etmiştir. Mahkemece, iddia, savunma, yapılan yargılama ve toplanan delillere göre; davanın kısmen kabulü ile davacı … için 24.524,56 TL. destekten yoksun kalma tazminatının, kaza tarihinden itibaren işleyecek faiziyle (davalı sigortacı için reeskont avans ve diğer davalı için yasal faiz olmak üzere) davalılardan müteselsilen tahsiline; davacı … için 5.000,00 TL. ve diğer davacılar için 2.500,00’er TL. manevi tazminatın kaza tarihinden işleyecek yasal faiziyle birlikte davalı …’ten tahsiline…”

17. Hukuk Dairesi         2016/10086 E.  ,  2019/3848 K.

Ölümlü Trafik Kazası Tazminat Davası Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Trafik kazasından ötürü ceza davası varsa manevi tazminat davası açılabilir mi?

Evet, kazadan ötürü ceza yargılamasının olması manevi tazminat davasını engellemez.

Kazada ölen kişinin kusurlu olması tazminatı engeller mi?

Hayır, bu husus tazminat miktarında dikkate alınır. Tazminatta indirim yapılabilir ama tazminat davasını engellemez.

Manevi tazminat davası tek başına mı açılmalıdır ?

Hayır, böyle bir kural yoktur. Maddi tazminat davasıyla birlikte manevi tazminat davası da açabilirsiniz.

Manevi tazminat davasında talep edilen miktar sonradan değiştirilebilir mi?

Davanızı ıslah ederek talep sonucunuzu değiştirebilirsiniz. Bunun dışında değiştirme mümkün değildir. 

Boşanan eş manevi tazminat davası açabilir mi?

Ölen kişi ile arasında gerçek veya duygusal bir bağ mevcut ise boşanan eş de bu davayı açabilir.