Sanık ve ya da müşteki sıfatıyla içinde bulunduğumuz bazı olaylarda gelişmelere bağlı olarak çeşitli davalar açılır. Bazen de farklı sebeplerden dolayı hiç beklemediğimiz anlarda ikamet ettiğimiz adrese dava kağıdı gelir ve hazırlıksız olduğumuz için de ufak çaplı bir şok yaşarız. Ya da en basit haliyle dava için çok geç kalmış oluruz. Geçmişte, özellikle bugün var olan imkanlardan yoksun olduğumuz için bu tür durumlar sıklıkla yaşanırken, bugünün şartlarında hakkımızda açılan davalar çok daha kolay öğrenilebiliyor. Sizde Hakkımda Açılmış Bir Dava Var Mı? Nasıl Öğrenirim? diyenlerdenseniz bununla alakalı en net bilgiyi alabileceğiniz iki adet portalın bulunduğunu söyleyebiliriz. Bunlardan ilki hayatımızın her alanında olan ve bize dair her şeyin bulunduğu E devlet sistemidir. İkinci portal ise UYAP üzerindeki Vatandaşlık kısmıdır. Burada hakkımızda açılan tüm davalar detaylarıyla kolaylıkla görülebilir.
E Devlette Hakkımda Açılmış Bir Dava Var Mı ? Nasıl Öğrenirim?
E-Devlet güvenlik ve hakkımızda barındırdığı bilgiler açısından hem güvenli hem de hemen hemen tüm işlemlerimizi güvenli bir şekilde yapabileceğimiz bir sistemdir. Her geçen yıl eklenen yenilikler ile de elektronik yolla ya da bir tıkla, artık her şeyin ulaşım noktası haline gelmiştir. İçeriğinin yoğunluğu ve karmaşası ile birlikte bir çok vatandaşın en çok merak ettiği konulardan biride E Devlette Hakkımda Açılmış Bir Dava Var Mı ? Nasıl Öğrenirim? sorusudur. Öncelikle bir çoğumuzun bildiği gibi E-Devlette tüm bakanlıklar ve buna bağlı birimler bulunur. Olası bir dava açılmasına karşı ise Adalet Bakanlığı sekmesi altında yer alan dava dosyası sorgulatma sekmesine girebilir ve hakkımızda açılan bir dava olup olmadığını görebiliriz. Harici olarakta arama sekmesine aynı cümleyi yazdığımızda direkt olarak aynı bölüme çok daha kolay biçimde ulaşım sağlama imkanımız vardır.
UYAP’ta Hakkımda Açılmış Bir Dava Var mı? Nasıl Öğrenirim?
UYAP Vatandaşlık Portalı Adalet bakanlığımızın tüm Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığına mensup olan insanlara sunduğu, hakkında açılan tüm idari soruşturma, icra gibi tüm adli olayların detayıyla yer aldığı elektronik bir portaldır. Şayet UYAP’ta Hakkımda Açılmış Bir Dava Var mı? Nasıl Öğrenirim? diyorsanız bunu bir kaç basit işlem ile kolaylıkla sağlayabilirsiniz. Öncelikle E-Devlet sistemine şifrenizi kullanarak giriş yapın. Ardındansa UYAP sistemine bağlanın. Burada bulunan dosya sorgulama sekmesine tıklayıp girin. Sonrasında şayet varsa olası dava dosyanızı rahatlıkla görme şansına sahip olabilirsiniz. Ayrıca bu sekme dava ile alakalı tüm içeriklerin yer aldığı bölümdür. Davanın açılma sebebi, ilerleyişi, dava içinde yer alan tüm kişiler ve gerekli tüm bilgileri görerek gerekli adımları atmanız ve hazırlıklı olmanız açısından da oldukça yararlıdır.
Bunun haricinde ise aynı sekme içerisinde sabıka kaydı sorgusu, yoksa doğrulaması, Yargıtay’dan tarafınıza iletilen ilam sorgusu ve tüm tebliğler de yer almaktadır. Şayet yaptığınız sorguda bir dava görünmüyorsa bununla ilgili de tarafınıza açılan bir davanın olmadığı ibaresini de görmeniz mümkündür.
Hakkımda Açılan Bir İcra Dosyası Varsa Nasıl Öğrenirim?
Kimi durumlarda kiracı iken bazen de farklı olaylardan ötürü icralık olur ya da karşı tarafı icraya veririz. Bu tür durumlarda özelikle kendi aleyhimize olan bir icra dosyası şüphemiz var ise bunu öğrenmenin en kolay yolu yine UYAP portalıdır. Portal içerisinde gireceğimiz Adalet Bakanlığı-UYAP bölümünde her iki koşulda da icra dosyası varlığı belli olacaktır. Ayrıca icranın açıldığı icra dairesi, hangi ay, yıl olarak açıldığı, kimlerin dava içinde olduğu gibi gerekli tüm detayları da görmeniz pekala mümkündür. Bunun için yapmanız gereken İçeriğe girerek detayları görüntüleme seçeneğine tıklamaktır.
SMS ile Dava Sorgulanır mı ?
UYAP Vatandaşlık sisteminde var olan tüm kişisel bilgilerinize istinaden, kayıtlı olan telefon numarası üzerinden şayet bir dava içinde iseniz gerekli bilgilendirmeyi, adım adım her merhalede alacaksınızdır. Bunun içinse sisteme kayıtlı olmanız ve bir şifrenizin olması şarttır.
Hakkımda Açılan Dava İçin İlk Ne Yapmalıyım?
E devlet ya da UYAP yoluyla hakkınızda açılan dava için ilk olarak yapmanız gereken davanın niteliğini öğrenmektir. Tebligat ve dilekçe gibi tüm bilgilerin elinize ulaşması sonrasında ise özel hukuk alanında yasal bir süreç başlıyorsa, zaman kaybetmeden alanına göre bir avukat ile görüşerek davayla ilgili savunmanızı hazırlamak asli bir görevdir. Çünkü bazı davalar ertelemeyi, geciktirmeyi kesinlikle affetmez. Suçsuz olduğunuzu kesin olarak bilseniz dâhi, karşı tarafın sunacağı delilleri bilmediğiniz için ya da çoklu davalarda masum insanların da bundan zarar görmemesi adına, dava sonrası süreci en basit halinde dahi özen göstererek takip etmelisiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Hakkımda Açılmış Bir Dava Sisteme Kaç Günde Düşer?
Aleyhinize açılan bir dava haberiniz olsa dahi E-Devlet ya da UYAP Sistemine düşmesi hemen aynı günde gerçekleşmez. Genel itibariyle en geç 1 hafta ya da 10 günlük süreç davanın sisteme yansıması için gerekli süredir. Minimum olaraksa 2 ya da 3 günlük süreçler davayı görebilme adına en düşük zaman aralığıdır. İkamet ettiğiniz adrese ise dava ile ilgili tebligat ve dilekçelerin ulaşma süresi yaklaşık bir ile bir buçuk ay arasında bir zamana tekabül edecektir.
Dava Açmak Ya da Hakkımda Açılan Bir Dava İçin Avukat Tutmak Şart mıdır ?
Türk Hukuk Sistemi göz önüne alındığında hiç kimsenin bir dava da avukat bulundurma şartı yoktur. Kişi kendini savunma hakkına sahiptir. Ancak hukuk sisteminin karmaşıklığı, dava süreci, davanın nasıl ilerleyeceği, herhangi bir belge ya da ifade de yanlışlıklardan kaçma, dava ile ilgili dilekçenin hukuki bir dil ile ifade edilebilmesi gibi detaylar her zaman için büyük önem taşır. Hele ki dava soruşturması kapsamlı, hapis ya da adli anlamda büyük para cezaları barındırıyorsa iş daha da karışır. Böyle bir durumda müşteki ya da sanık sıfatıyla bir avukata sahip olmak mağduriyet yaşanmaması için elzemdir.
Şu da asla unutulmamalı ki hiç kimse suçsuz ya da mağdur olduğu bir suçtan ceza almak istemeyecektir. Bu nedenle davayı,işi bilen kişiye bırakmak ve davayı idame ettirmek hukukun üstünlüğü ve adalet için en temel şarttır.