Uyuşturucu Ticareti Suçunun TCK 188/4-b Kapsamında Araç İçerisinde İşlenmesi

  • Ana Sayfa
  • Ceza Hukuku
  • Uyuşturucu Ticareti Suçunun TCK 188/4-b Kapsamında Araç İçerisinde İşlenmesi
Uyuşturucu Ticareti Suçunun TCK 188/4-b Kapsamında Araç İçerisinde İşlenmesi

Uyuşturucu madde, insan ve toplum sağlığına zararlı maddedir. Sağlığa zararlı olduğun bilinse de bu maddeler bazı kişiler tarafından kullanılır ve bu durum da yasa dışı bir pazarın oluşmasına neden olur. Madde kullanımına ihtiyaç duyan kişiler için bu kişilere uyuşturucu madde satan tedarikçiler de vardır. Bu tedarik neticesinde uyuşturucu kullananların ve uyuşturucu satanların da birçoğu yakalanır ve hapis ve para cezası ile cezalandırılır.

Son yıllarda ülkemizdeki ceza evlerinin büyük bir kısmında, Uyuşturucu ve Uyarıcı Madde İmal ve Ticareti suçu sebebi ile tutuklu ve hükümlüler yer alır. TCK. 188/4-B maddesinde düzenlenen suç eyleminin “ okul, yurt, hastane, kışla ya da ibadethane gibi tedavi, eğitim, askerî ve sosyal amaçla toplu bulunulan bina ve tesisler, umumi veya umuma açık yerlerde ve ve araç içerisinde işlenmesi” durumlarını içerir.

Uyuşturucu ve Uyarıcı Madde İmal ve Ticareti Suçunun varlığından bahsedebilmek için bu maddelerin uyuşturucu madde olup olmadığının çeşitli testlerden geçerek tespit edilmesi gerekir. Kriminal testler sonucunda maddenin uyuşturucu madde olup olmadığına karar verilir. Bu da 2313 sayılı Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında Kanunda yer alıp almamasına bağlıdır. Test sonucunda madde 2313 sayılı kanun içindeki maddelerdense madde, uyuşturucu madde tespiti ile sonuçlanmış olur.

2313 sayılı Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında Kanun 1933 yılında yapılmış olmasına karşın günümüzde sürekli olarak yeni uyuşturucu maddelerin tespitiyle sürekli güncellenir. Dolayısı ile bugün yeni uyuşturucu maddelere de yer verildiği görülür. Maddenin kimyasının uyuşturucu ve uyarı maddesi olduğunun tespit edilmesinin ardından bu maddenin imal ve ticareti ile ilgili TCK 188 maddesinde karşılık bulmuş olur. Uyuşturucu ticareti suçunun TCK. 188/4-B kapsamında araç içinde işlenmesi ile ilgili tüm sorularınız için ceza hukuku avukatı ile görüşebilirsiniz.

TCK 188 Maddesi Nedir?

(1) Uyuşturucu ya da uyarıcı maddelerin ruhsat olmaksızın ya da ruhsata aykırı olacak şekilde imal, ithal veya ihraç eden kişi, yirmi yıl ila otuz yıla kadar hapis cezası ile yargılanır. Aynı zamanda iki bin günden yirmi bin güne kadar adlî para cezası da alabilir.

(2) Uyuşturucu ya da uyarıcı madde ihracı suçu, diğer ülke bakımından ithal olarak nitelendirilmesinden kaynaklı, bu ülkede yapılan yargılamaya göre hükmedilen cezanın infaz edilen kısmı, Türkiye’de uyuşturucu veya uyarıcı madde ihracı sebebi ile yapılacak yargılama sonucunda hükmolunan cezadan mahsup edilebilir.

(3) Uyuşturucu ya da uyarıcı maddelerin ruhsat olmaksızın veya ruhsata aykırı şekilde ülke sınırları içinde satışını yapan, satışa sevk eden, başkalarına veren, nakleden, depolayan, satın alan, bulunduran kişiler, on yıldan az olmamak üzere hapis cezası ile yargılanır. Buna ek olarak, bin günden yirmi bin güne kadar adlî para cezası da alabilir. Ancak, uyuşturucu ya da uyarıcı madde satın alan kişinin ya da verilen çocuk olması halinde, veren ya da satan kişiye verilecek hapis cezası on beş yıldan az olamaz.

(4) a) Yukarıdaki fıkralarda belirtilen uyuşturucu ya da uyarıcı maddenin eroin, kokain, morfin, sentetik kannabinoid ve türleri olması,

b) Üçüncü fıkradaki suçların; okul, yurt, hastane, kışla ya da ibadethane gibi tedavi, eğitim, askerî ve sosyal amaç ile toplu yaşanan bina ve tesisler, tel örgü veya benzeri engel veya işaretlerle belirlenen sınırlarına iki yüz metreden yakın mesafe içindeki umumi veya umuma açık yerlerde ve arabada işlenmesi durumunda verilecek ceza yarı yarıya artırılabilir.

(5) (Değişik: 18/6/2014 – 6545/66 md.) Yukarıdaki fıkralarda altı çizilen suçların, üç ya da daha fazla kişi tarafından işlenmesi halinde verilecek ceza yarı oranında artırılabilir. Ayrıca suç işlemek için teşkil edilmiş bir örgütün faaliyeti kapsamında işlenmesi halinde de ceza bir kat daha artırılabilir.

(6) Üretimi resmi makamların izni ya da satışı yetkili tabip tarafından düzenlenen reçete kapsamında ve uyuşturucu ya da uyarıcı madde etkisi yaratan her çeşit madde için de yukarıdaki fıkradaki hükümler uygulanır. Ancak, verilecek ceza, yarı yarıya indirilebilir.

(7) Uyuşturucu ya da uyarıcı etki doğurmamasının yanı sıra uyuşturucu veya uyarıcı madde üretiminde kullanılan ve ithal veya imali resmi makamların iznine bağlı olan madde içinde kişiler ayrıca ceza alır. Buna göre; bu maddeleri ülkeye ithal eden, imal eden, satan, satın alan, sevk eden, nakleden, depolayan veya ihraç eden kişi, hapis ve para cezası ile yargılanır. Bu ceza; sekiz yıldan az olmamak kaydı ile hapis ve bin günden yirmi bin güne kadar adlî para cezasıdır.

(8) Bu maddede tanımlanan suçlar diş tabibi, eczacı, kimyager, veteriner, sağlık memuru, tabip, laborant, ebe, hemşire, , hastabakıcı, kimyacılıkla veya ecza ticareti faaliyetinde bulunan kişi tarafından işlenmesi durumunda verilecek ceza yarı oranında artırılabilir.

Uyuşturucu Madde imal ve Ticareti suçu 8 fıkradan oluşur.

Uyuşturucu Madde Ticareti Suçunun oluşabilmesi İçin Kanundaki Eylemler

Satmak ve satışa arz etmek: Para ya da bir bedel karşılığında uyuşturucu maddeyi başkasına devretmek,

Başkalarına veren: Para ya da bir bedel karşılığı olmaksızın uyuşturucu maddeyi başkasına vermek,

Sevk eden, nakleden, depolayan: Uyuşturucu maddenin bir yerden başka bir yere götürülmesi ve ya bir yerde saklanması,

Satın alan, kabul eden: Uyuşturucu Maddeni kişisel Kullanım amacı dışında satın alınması ve ya bulundurması halinde TCK 188/3 madde kapsamında suçun oluştuğu kabul edilir.

Maddenin tanımında görüleceği üzere, suçun oluşmasında para ya da bedel ödenmesi gerekmez. Sanığa ait uyuşturucunun üçüncü bir kişiye devri durumunda suçun oluştuğu kabul edilir. Suçun oluşması ile beraber on yıldan az olmamak kaydı ile hapis ve bin günden yirmi bin güne kadar adlî para cezası ile sanığın cezalandırılması kanun koyucular tarafından emredilmiştir.

Söz konusu suçun cezalarının ağır olmasının yanı sıra, kanun koyucu tarafından başkaca nitelikli hallere de kanun metninde yer ayrılmıştır.

TCK 188/4-b Maddesi Nedir?

Üçüncü (TCK 188/3) fıkradaki fiillerin; okul, yurt, hastane, kışla veya ibadethane gibi tedavi, eğitim, askerî ve sosyal amaçla toplu bulunulan bina ve tesisler ile bunların varsa çevre duvarı, tel örgü veya benzeri engel veya işaretlerle belirlenen sınırlarına iki yüz metreden yakın mesafe içindeki umumi veya umuma açık yerlerde işlenmesi, hâlinde verilecek ceza yarı oranında artırılır.

Bu maddenin uygulanması için TCK 188/3 maddesinde belirtilen uyuşturucu ticareti suçunun sübut bulmuş olması gerekir. 3. fıkrada belirtilen uyuşturucu maddeyi “satan, satışa arz eden, başkalarına veren, sevk eden, nakleden, depolayan, satın alan, kabul eden, bulunduran” faillerin eylemlerini yukarıda belirtilen yerlere 200 metreden yakın olarak yapılması durumunda cezada artırım uygulanır.

Uyuşturucu Ticareti Suçunun Kanunda Belirtilen Yerlere 200 Metreden Daha Yakın Bir Şekilde Araç İçerisinde İşlenmesi Halinde Bu Madde Uygulanabilir Mi?

Bu sorunun cevabı net değildir. Yargıtay 10. Ceza Dairesi’nin 2019/743 E. 2019/3713 K. Sayılı kararına göre uyuşturucu ticaretinin araç içerisinde olması durumunda da TCK 188/4-B maddesi gereğince artırım yapılması gerektiğine karar verilmiştir. Buna karşılık Yargıtay 20.Ceza Dairesinin 2018/73 E. 2018/3924 K sayılı ve birçok kararında, kanunda belirtilen yerlere 200 metreden az mesafede araç içerisinde yapılan uyuşturucu ticaretinin umumi ya da umuma açık yerlerden olmaması sebebi ile nitelikli hal olarak değerlendirmemiştir.

T.C YARGITAY 10.Ceza Dairesi

Esas: 2019/ 743

Karar: 2019 / 3713

Karar Tarihi: 11.06.2019

…Uyuşturucu madde satmak amacıyla kararlaştırılan satış yerine otomobil ile, motosiklet ile, bisiklet ile ya da yaya olarak gitmek arasında bir fark bulunmadığı, aracın menkul mal niteliğinde olduğu, yasa koyucunun araç içinden yapılan uyuşturucu madde satışlarında daha az ceza vermeyi amaçlamadığı, aracını TCK’nın 188/4-b maddesinde belirtilen yerlerden birinin önüne çekip burada uyuşturucu madde satışı yapan bir satıcı ile araç dışındaki bir satıcı arasında fark olamayacağı, Kanunun kötü niyeti himaye etmeyeceği, araç içinde de olsa aracın bulunduğu yerin umumi veya umuma açık yerlerden olması şartıyla TCK’nın 188/4-b maddesinde belirtilen yerlerden birine iki yüz metreden yakın mesafe içinde olması halinde söz konusu madde uyarınca cezanın yarı oranında artırılması gerektiği halde, ilk derece mahkemesinin hükmünden TCK’nın 188//4-b maddesi uyarınca yapılan uygulamanın çıkartılması, aleyhe temyiz olmadığından bozma nedeni yapılmamıştır…

T.C YARGITAY 20.Ceza Dairesi

Esas: 2018/ 73

Karar: 2018 / 3924

Karar Tarihi: 02.10.2018

….5237 sayılı TCK’nın 188. maddesinin 4. fıkrasının (b) bendinde “ Üçüncü fıkradaki fiillerin; okul, yurt, hastane, kışla veya ibadethane gibi tedavi, eğitim, askeri ve sosyal amaçla toplu bulunan bina ve tesisler ile bunların varsa çevre duvarı, tel örgü veya benzeri engel veya işaretlerle belirlenen sınırlarına iki yüz metreden yakın mesafe içindeki umumi veya umuma açık yerlerde işlenmesi halinde verilecek ceza yarı oranında artırılır” şeklinde düzenlemenin bulunduğu, olay tarihinde alınan istihbarı bilgi üzerine soruşturmaya başlandığı, yapılan çalışmada sanıklar ….ve ….’in içinde bulunduğu araca tanık …‘in bindiğinin, aracın içerisinde sanıklardan 40 TL karşılığında uyuşturucu madde satın aldığının tespit edildiği anlaşılmakla; uyuşturucu madde satışının sanık …‘a ait aracın içerisinde gerçekleşmiş olması ve aracın TCK’nın 188. maddesinin 4. fıkrasının (b) bendinde belirtilen umumi veya umuma açık yerlerden olmaması karşısında, TCK’nın 188. maddesinin 4. fıkrasının (b) bendinin sanıklar hakkında uygulanamayacağının gözetilmemesi… Kanuna aykırı, sanıklar müdafilerinin temyiz itirazları bu nedenle yerinde görüldüğünden hükmün BOZULMASINA, üye … ve üye …. ……’ün karşı oyu ile oyçokluğuyla 02.10.2018 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

Sıkça Sorulan Sorular

TCK 188-4B Maddesi Nedir?

Uyuşturucu ya da uyarıcı maddelerin ruhsat olmadan ya da ruhsata aykırı bir davranışlar imal, ithal veya ihraç eden kişi, yirmi yıldan otuz yıla kadar hapis cezası ile yargılanır. Buna ek olarak, iki bin günden yirmi bin güne kadar da adlî para cezası ile cezalandırılır.

Araçta Uyuşturucu Yakalanması Halide Ne Olur?

Sürücü trafik güvenliğini tehlikeye atmak suçundan kaynaklı 1 ila 6 yıl aralığında hapis cezası alabilir. Sürücünün uyuşturucu madde ya da alkol etkisinde araç kullanması da cezaya tabi bir suçtur. Uyuşturucu ile tespit edilen sürücüye verilen ceza ise 2 yıla kadar hapis cezası olabilir.

Uyuşturucu Kullanımı İle Trafik Cezası Nedir?

Uyuşturucu veya uyarıcı madde aldığı tespit edilen sürücü, para cezası alır ve sürücü belgesi beş yıl süreyle geri alınır.

TCK 188 Maddesinde Kaç Yıl Ceza Alınır?

TCK madde 188 Uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin ruhsatsız veya ruhsata aykırı olacak şekilde imal, ithal ya da ihracını yapan kişi için, yirmi yıldan otuz yıla kadar hapis cezası verilir. Aynı zamanda iki bin günden yirmi bin güne kadar adlî para cezası da verilebilir.

İletişim