İzinsiz Kenevir Ekme Suçu ve Cezası

İzinsiz Kenevir Ekme Suçu ve Cezası

İzinsiz kenevir ekme suçu ve cezası için bakanlık tespiti ile beyan yapılır. Kenevir bir tür bitkidir. Kenevir bitkisi başta endüstriyel amaçlı olarak kullanılır. Bunun yanında esrar üretiminde de kullanılabileceği için (esrarın etkin maddesi olan THC içermesi sebebi ile) 2313 sayılı Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında Kanun kapsamında değerlendirilir. Lif, tohum, sap ve benzeri amaç ile kenevir ekmek, Tarım Orman ve Köy işleri Bakanlığı iznine tabidir. Bakanlık, bu tip amaçlarla kenevir ekimi yapılacak yerleri tespit eder, ilan eder ve üretim kontrolü yapar.

Kenevir bitkisi, esrar üretmek amacı ile ekilmişse, ekim yapılan yer bakanlık tarafından izin verilen yerlerden olsa da, kenevir ekimi suç olarak kabul edilir. Her ne maksatla olursa olsun izinsiz kenevir yetiştiriciliği, kanunlar kapsamında yasaktır. İzinsiz yetiştirilen kenevir, Tarım Orman ve Köy İşleri Bakanlığı teşkilatında görevli ziraat mühendisleri tarafından imha edilir. Bunların olmadığı yerlerde ziraat teknisyenleri raporu ile mahallin en büyük mülki amirinin emri ile zabıta tarafından imha edilir ya da imha ettirilir.

İzinsiz Kenevir Ekme Suçu

İzinsiz kenevir ekimi yapma suçu, 2313 sayılı Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında Kanun’un 23/5. Maddesinde açıkça düzenlenmiştir. Kenevir ekimi ile kasıt kenevir tohumunun toprağa ekilmesinden hasadına kadar geçen süreyi ifade eder. İlgili maddede iki farklı suç şekli düzenlenmiştir. İzinsiz Kenevir Ekme Suçu ile ilgili alanında uzman bir ceza hukuku avukatı ile iletişime geçebilirsiniz.

A) Esrar Elde Etmek Amacı ile Kenevir Ekme Suçu

Esrar elde etmek üzere kenevir ekimi yapan kişi ya da kişiler dört yıldan on iki yıla kadar hapis cezasına ek beş yüz günden on bin güne kadar adlî para cezası ile yargılanır. Kenevir ekim işlemi esrar elde etmek amacı ile yapılıp yapılmadığı somut olayın özelliklerine göre tespit edilir.

Kanunda ilgili maddeye göre; bir suç teşkil etmesi için ekili durumda esrar elde etmeye elverişli kenevir bitkisinin henüz koparılmadan bulunması ya da koparılmış ise hasat artığı ve koparılan kenevir ile uyumlu kök tespitinin de yapılmış olması değerlendirilir.

B-) Kendi Kişisel İhtiyaçları İçin Kenevir Ekme Suçu

Münhasıran kendi kullanımı için esrarı elde etmek amacı ile kenevir ekimi yapmasının cezası, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıdır. Kenevir ekim işlemi kişisel kullanım amacı ile yapılıp yapılmadığı karar verebilmek için somut olayın özelliklerine göre değerlendirme yapılır.

Yerleşik Yargıtay uygulamalarına göre; başka delil olmaması durumunda, 20 köke kadar dikili kenevirin kişisel kullanım kapsamında değerlendirilebileceği kabul görebilir. Bunun yanında bir kısım kararlarda kök sayıları farklı değerlendirir. Nitekim Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun 2017/223 Esas ve 2020/139 karar sayılı kararına göre; 28 kök kenevir ekimi başka delil bulunmaması sebebi ile kişisel kullanım kapsamında değerlendirilir. İzinsiz Kenevir Ekme Suçu ve Cezası ile ilgili ceza hukuku avukatı desteği alabilirsiniz.

Kenevir Bitkisinin Sökülmesi Ya da Koparılması ile Ortaya Çıkan Suçlar Nelerdir?

Kenevir bitkisi, esrar elde etmek amacı ile tamamıyla ya da kısmen sökülmesi veya koparılması anından başlamak üzere, 2313 sayılı Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında Kanun’un 23/5. Maddesinde tanımı yapılan suç oluşur. Aynı zamanda kenevir bitkisinin sökülmesi ya da koparılması ile bu suçun yanında ayrıca esrarın elde edilme amacının belirlenmesine göre 5237 sayılı TCK’nin 188. maddesindeki “uyuşturucu madde imal ve ticareti suçu ” ya da TCK’nin 191/1. maddesinde düzenlenen “kullanmak için uyuşturucu madde bulundurma suçu” da oluşabilir.

Başka bir ifade ile kişi hem 2313 sayılı Kanunun 23/5, hem de 5237 sayılı TCK’nin 188 veya 191/1. Maddelerinden ayrı ayrı ceza alabilir. İzinsiz Kenevir Ekme Suçu ve Cezası ile ceza hukuku avukatı ilgilenir.

TCK Madde 188

Uyuşturucu ya da uyarıcı maddeler ruhsatsız ya da ruhsata aykırı olacak şekilde imal, ithal ya da ihraç eden kişi, yirmi yıl ila otuz yıla kadar hapis cezası ile yargılanır. Buna ek olarak, iki bin günden yirmi bin güne kadar adlî para cezası da alabilir. Uyuşturucu ya da uyarıcı madde ihracının diğer ülke bakımından ithal olarak nitelendirilmesi nedeni ile bu ülkede yapılan yargılama sonucunda hükmedilen cezanın infaz edilen kısmı, Türkiye’de uyuşturucu ya da uyarıcı madde ihracı sebebi ile yapılacak yargılama sonucunda hükmedilen cezadan mahsup edilir.

TCK Madde 191/1

Kullanım amacı ile uyuşturucu ya da uyarıcı madde satın alan, kabul eden ya da bulunduran veya uyuşturucu ya da uyarıcı madde kullanan kişi, iki yıl ila beş yıla kadar hapis cezası ile yargılanır.

İzinsiz Kenevir Ekme Suçunda Kişisel Kullanım Sınırı

İzinsiz kenevir ekme suçunda kişisel kullanım sınırı Yargıtay görüşleri ile anlaşılır. Yargıtay’ın görüşüne göre ticari amaç ile ekildiğine dair başka delil bulunmuyorsa, kişisel kullanım sınırı 20 kökle sınırlıdır.

İzinsiz Kenevir Ekme Suçunun Muhakemesi Ve Cezası

Ekilecek kenevir türüne ve miktarına bağlı olarak Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan gerekli izinlerin alınması gerekir. Bu iznin olmaması durumunda izinsiz kenevir ekme suçu söz konusu olur. Bu suça ilişkin çeşitli yaptırımlar öngörülür. İzinsiz kenevir yetiştirmek kanunlar nezdinde yasaktır. Kenevirin izinsiz yetiştirildiğinin tespit edilmesi durumunda, Tarım Orman ve Köy işleri Bakanlığı teşkilatında görevli ziraat mühendislerinin, bunların bulunmadığı yerlerde ziraat teknisyenlerinin vereceği rapor ile ve mahallin en büyük mülki amirinin emri ile zabıta tarafından imha edilir ya da imha ettirilir.

2313 Sayılı Kanun’un 23.maddesinin 2.fıkrasının ve 5.fıkrasında düzenlenen suçlar ile ilgili ceza uygulamaları şu şekildedir:

İzinsiz Kenevir Ekme Suçu: İzin belgesi olmaksızın ya da bir izin belgesi olmasına karşın bilerek belgesinde belirtilen alandan fazla yerde veya izin belgesinde kayıtlı yerden başka yerde kenevir ekimi yapan kişi ya da kişiler, elli günden az olmamak kaydı ile adlî para cezası alabilir.

Kenevir Yetiştiriciliği ve Kontrolü Hakkında Yönetmelik’e göre:

Madde 5/2: Haritada belirtilen il ve ilçeler dışında kenevir yetiştiriciliği yasaktır. Ancak, bu Yönetmelik kapsamında belirlenen hükümlere uyması kaydı ile bilimsel araştırma amacıyla ana veya tali bitki olarak kenevir yetiştiriciliğine birinci fıkrada belirlenen bölgeler dışında da Bakanlık tarafından izin verilebilir.

Esrar Elde Etmek Amacı İle İzinsiz Kenevir Ekme Suçu: Esrar elde etmek üzere izinsiz kenevir ekme suçundan bahsedebilmek için kenevir bitkilerinin henüz koparılmamış olması şartı aranır. Esrar ekmenin cezası, dört yıl ila on iki yıla kadar hapis cezası ve beş yüz gün ila on bin güne kadar adlî para cezası olarak yargılanır.

Kişisel Kullanım İçin İzinsiz Kenevir Ekme Suçu: Yargıtay’ın yerleşik ihtiyaçlar kapsamında, ticari amaçla yetiştirildiğine dair başka bir delil olmaması halinde 20 köke kadar dikili kenevir kişisel kullanım sınırı kapsamında kabul edilmesinin yanında kenevir ekimi yapan kişi bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile yargılanır.

Sıkça Sorulan Sorular

Kenevir Ekimi Kaç Köke Kadar Serbesttir?

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan gerekli izinlerin alınmaması durumunda kenevir ekmek izinsiz kenevir ekimi suçu olarak değerlendirilir. Yargıtay’ın yerleşik ihtiyaçlar kapsamında, ticari amaçla yetiştirildiğine ilişkin başka delili bulunmuyorsa,20 köke kadar dikili kenevir kişisel kullanım sınırı kapsamında kabul edilir. İzinsiz şekilde 20 köke kadar ekim yapılması durumunda kişisel kullanım ihtiyacı için ekilen izinsiz kenevir suçunun varlığından söz edilebilir. 20 kökten fazla ekim tespit edilmesi helind kenevir bitkisinin dişi olması gibi somut olayın özelliklerine göre değerlendirme yapılır. Bu durumda esrar elde etme amacı ile izinsiz kenevir ekme suçunun varlığından söz edilir. Esrar ekiminin cezası dört yıl ila on iki yıla kadar hapis cezası ve beş yüz gün ila on bin güne kadar adlî para cezası olarak yargılanır.

Kenevir Üretimi Neden Yasaktır?

Kanunların ilgili maddesi kapsamında; esrar yapmak için kenevir ekilmesi ve şekli ne olursa olsun esrarın ihzar, ithal, ihraç ve satışı yasaklanmıştır. Kenevire bağlı uyuşturucu madde üretiminin engellenebilmesi amacı ile kenevir üretimi yasak hale getirilmiştir.

1 Kök Kenevir Kaç Gram Esrar Kabul Edilir?

1 kök kenevirden yaklaşık 47,62 gram esrar elde edilebilir. Esrar ekmenin cezası dört yıl ila on iki yıla kadar hapis cezası ile yargılanır. Aynı zamanda beş yüz günden on bin güne kadar adlî para cezasıyla da yargılanır.

2313 Sayılı Kanun Nedir?

2313 Sayılı kanun; imali, ithali, ihracı, satılması, devri, bulundurulması, kullanılması, tedariki suç teşkil eden uyuşturucu madde üretiminin engellenmesinin sağlanması üzerine düzenlenen Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında Kanun’dur.

Kenevir Ekme Amacı Nasıl Tespit Edilir?

Kenevir ekimi 20 köke kadar olması durumunda kişisel amaç için kenevir ekiminden söz edilebilir. Dişi kenevirde doğal olarak bulunan analjezik maddesinin yoğun bulunması sebebi ile kenevir bitkisinin dişi olması halinde, esrar elde edilebileceği için izinsiz kenevir ekimi suçunu oluşturabilmesi gibi somut olayın özelliklerine göre değerlendirme yapılması gerekir.

İletişim