Gürültüye Neden Olma Suçu | TCK md.183

Gürültüye Neden Olma Suçu

Gürültüye neden olma suçu çevreye karşı suçlardan olup 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 183. maddesinde düzenlenmiştir. Gürültüye neden olma suçundan dolayı ceza yargılamasına taraf olan kişilerin; sürecin ciddiyetle takip edilmesi ve en doğru hukuki yol haritasının benimsenerek müspet sonucun elde edilebilmesi için ceza hukukuna hâkim bir İstanbul ceza avukatı ile iletişim kurması ve hukuki yardım talep etmesi en doğru yaklaşım olacaktır.

Gürültüye Neden Olma Suçunun Cezası ve Unsurları

TCK md.183’te düzenlenen yükümlülüklere aykırı olarak, herhangi bir kimsenin sağlığının zarar görmesine elverişli bir biçimde gürültüye neden olan kişi hakkında iki aydan iki yıla kadar süreli hapis ya da adli para cezası uygulanır. 

Bir başkasının sağlığına tehlike oluşturacak düzeyde ve sağlığına zarar verecek biçimde gürültüye neden olunması, TCK ilgili maddesi gereğince suç olarak düzenlenmiştir. Gürültüye neden olma suçunun unsurlarının tezahür edip etmediği; şikâyet edilen gürültü kirliliğinin insan sağlığının zarar görmesine elverişli olup olmadığını değerlendirecek bilirkişi raporu ile tespit edilir.

Toplumda yaşayan her insan bu suçun mağduru olabilir. Bu bakımdan, gürültüye neden olma suçunun mağdur açısından özgü suç olmadığını ifade etmek gerekir. Gürültünün, belirli olmayan bir kimseye karşı yapılması nedeniyle “kişilerin huzur ve sükununu bozma” suçundan ayrılmaktadır. Zira, kişilerin huzur ve sükununu bozma suçunda fail belirli bir kişiyi hedef alır. Ancak gürültüye neden olma suçunda belirli bir kişi hedefte değildir.

Kabahatler Kanunu md.36 da gürültüye ilişkin düzenlemede bulunmuş ve gürültünün, bir başkasının huzurunu ve sükununu bozması gerektiğini ifade etmiştir. Nitekim TCK md.183 düzenlemesi ile kanun koyucu, gürültünün insan sağlığının zarar görmesine elverişli olması gerektiğini ve bu nedenle somut zararın gerçekleşmesinin önemli olmadığını, insan sağlığını bozmaya elverişli olması şartını öngörmüştür.

Adli Para Cezası, Erteleme ve HAGB

Gürültüye neden olma suçu sebebiyle sanık hakkında hükmedilen hapis cezasının bir yıl yahut daha az olması halinde, hapis cezasının adli para cezasına çevrilmesi mümkündür. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) ise, sanığa hükmedilen cezanın belirlenen denetim süresi zarfında sonuç doğurmaması ve denetim süresinde belirli şartların karşılanması halinde davanın düşmesi sonucunu doğuran ceza muhakemesi kurumudur.

Gürültüye neden olma suçundan dolayı sanığa hükmedilen hapis cezası iki yıl veya daha az olduğu için HAGB hükümleri işletilebilir. Erteleme kurumu ise, ceza mahkemesi tarafından hükmedilen cezanın cezaevinde infaz edilmesinden koşullu vazgeçilmesidir. İşbu suç sebebiyle sanığa hükmedilen hapis cezasının en fazla iki yıl olmasından ötürü cezanın ertelenmesi kararı verilebilir.

Şikâyet Süresi ve Zamanaşımı

Gürültüye neden olma suçu, takibi şikâyete bağlı olan suçlardan değildir. Dolayısıyla, suç nedeniyle resen soruşturma yapılır. Savcılık tarafından resen soruşturma yapılacağı için bu suça ilişkin herhangi bir şikâyet süresi düzenlenmemiştir ancak sekiz yıllık olağan dava zamanaşımı süresi mevcuttur. Suç, yalnızca bu süre içinde soruşturulabilir.

Uzlaşma ve Görevli Mahkeme

Gürültüye neden olma suçu, uzlaşma yoluna gidilebilecek suçlardan değildir. Bu nedenle, suç isnadı altında bulunan kişi ile suçun mağdurunun bir uzlaştırmacı aracılığıyla uzlaştırılması mümkün değildir. Gürültüye neden olma suçunu konu alan ceza davaları, asliye ceza mahkemesi tarafından yürütülür.

Sıkça Sorulan Sorular

Herhangi bir kimsenin sağlığının zarar görmesine elverişli bir biçimde gürültüye neden olan kişi hakkında iki aydan iki yıla kadar süreli hapis ya da adli para cezası uygulanır.
Sekiz yıllık dava zamanaşımı süresi düzenlenmiştir.
Gürültüye neden olma suçuna ilişkin yargılamalar, asliye ceza mahkemesi tarafından yerine getirilir.