Yurt dışı borçlanma tutarınızı merak ettiğinizde hesaplama aracımız yardımı ile en doğru şekilde ve pratik yoldan sonuca ulaşabilirsiniz. Aracımızda bulunan ilgili yerlere sizden istenen verileri girmekle güvenilir bir biçimde hesaplama yapabilirsiniz.
Hesaplama alanında yer verilen ilgili boşlukları doldurduktan sonra hesapla butonuna basarak yurt dışı borçlarınızın miktarını öğrenebilirsiniz. Yurt dışı borçlanması hesaplama formu kısa sürede hesaplama sonucunu size verebilecek özellikte tasarlanmış bir programdır.
Yurt Dışı Borçlanması Nasıl Hesaplanır?
Yurt dışı borçlanması hesaplaması yapılırken sigortalı kişinin ya da hak sahibinin borçlanma talepleri dikkate alınarak prime esas olan günlük kazancın alt-üst sınırı arasındaki hesaplama yöntemine göre hareket edilir.
Hesaplama sırasında kişinin kendi belirlemiş olduğu günlük kazancın %45’i baz alınır. Ayrıca kişi hangi döneme göre borçlanma yapacaksa o dönemde geçerli olan prime göre esas günlük kazanç alt ve üst sınırı hesaplama sırasında kullanılmaktadır.
Her yıl belirlenen asgari ücret kapsamında değişim gösteren yurt dışı borçlanması için en az borçlanılacak tutar asgari ücretin %45’i kadar olabilir. Bu miktarın 6,5 katına kadar borçlanma yapılabilmektedir.
Yurt Dışı Borçlanması Nedir?
Yurt dışında yaşayan vatandaşları ilgilendiren yurt dışı borçlanması sayesinde yurt dışında geçirilen süre Türkiye’de sigortalı olarak geçirilmiş gibi sayılabilir. Kanuni bir borçlanma türü olması ile öne çıkan bu uygulamanın başarılı olması için yurt dışında çalışılan sürelerin belgelenmesi gerekmektedir.
Yurt dışında yaşanan süreler SGK’ya bildirildiğinde ve bu sürelere ilişkin ilgili kişinin belgeleri ile müracaat yapıldığı takdirde kişi Türkiye’de emeklilik hakkı da kazanabilmektedir. Yurt dışında yaşamış olanlar burada geçirdikleri süreleri sigortalık sürelerine eklemek istedikleri takdirde yurt dışı borçlanması yaparak bunu gerçekleştirebilir.
Yurt dışı borçlanması borçlanma süreleri belgelendirildiğinde mümkün olur. İlgili kurumlara ibraz edilmesi gereken bu belgeler sayesinde kişi emekli de olabilmektedir. Yurt dışı borçlanması için farklı sürelerden söz edilebilir.
Bu kapsamda ise sigortalılık süreleri, sigortalık süresiyle beraber 1 yıla kadar işsiz geçen dönemler, yurt dışındayken ev kadını olarak yaşamını devam ettirmiş olanlar için borçlanma sürelerinden söz edilebilir.
Yurt dışında yaşamış olan ve bu süreleri borçlanarak emekli olmak isteyen vatandaşların koşulları sağlamış olması gerekirken ilgili birimlere talepte bulunmaları icap eder. Talep gerçekleştirilirken de kendilerinden istenen belgeleri sunmaları gerekmektedir.
Yurt Dışı Borçlanması İçin Gerekli Evraklar
Yurt dışı borçlanması için gerekli evraklar arasında yurt dışı hizmet borçlanma talep dilekçesi yer alır. Buna ilaveten borçlanmak istenen süreleri belgeleyen evrakların ve ev kadını olarak geçirilmiş olan sürelerin de ispatına yönelik belgelerin ilgili birimlere teslim edilmesi zorunludur.
Yurt dışı borçlanması yolu ile emekli olmak isteyenlerin uyması gereken şartlardan biri T.C vatandaşı olmaktır. Türkiye’ye dönüş yapmış olanlar, borcun tamamını ödedikleri takdirde ve yaş, sağlık, prim, sigortalılık sürelerini de karşıladıklarında yazılı talepte bulunabilmektedirler.
Yurt Dışı Borçlanması Hesaplama Formu
Yurt dışı borçlanması hesaplama formu ile yurt dışı borçlanmaları hakkında bilgi alınabilir. Bunun için yapılması gereken ilgili alanları doldurmak olurken hesapla butonuna basılarak ilerlenmesi gerekmektedir.
Yurt dışı borçlanması hesaplaması sırasında başvuru tarihi ve borçlanma süresi doldurulur. Bunun yanı sıra borçlanma tutarını belirleyen girilen verilerdir. Borçlanılan gün ve borçlanma alt limiti ile üst limitini yurtdışı borçlanma programı otomatik olarak hesaplamaktadır.
Yurt Dışı Borçlanması Müracaat Yeri
Yurt dışında çalışmış bulunan kişiler SGK’ya borçlanmak istediklerinde Türkiye’de nerede ikamet ediyorlarsa kendilerine en yakın SGK il müdürlüklerine veya ilgili kurum birimine başvurmalıdır.
Türkiye’de çalışmamış olanların yanı sıra ev kadını olanlar ve kendi hesabına çalışanların başvuru yapacakları zaman ilgili kuruma müracaat etmeleri gerekmektedir.
Devlet memuru olarak görev yapmış olanların ve sosyal güvenlik sözleşmeleri kapsamında devlet memuru statüsünde aylık kazancı olanların başvuru yapacakları zaman SGK Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü-Kamu Görevlileri Emeklilik İşlemleri Daire Başkanlığı’na başvuru yapmaları gerekmektedir.
Yurt Dışı Borçlanması Hesaplama Adımları
Yurt dışı borçlanması hesaplama adımları sırası ile takip edilmelidir. Yurt dışında geçirilen süreler SGK’ya borçlanılmak istendiğinde ödenmesi gereken bir tutar bulunur. Bu tutar o dönemde geçerli olan prime esas günlük kazancın belirli bir yüzdesi üzerindendir.
Borçlanma tutarını hesaplamak isteyen kişiler öncelikle prime esas günlük kazançlarını belirler. Borçlanmak istenilen dönemin toplam süresi hesaplanır. Toplam süreden kasıt yurt dışında geçirilen toplam çalışma ya da sigortalılık süresidir.
Yurt dışı borçlanmalarından doğan hukuksal iş ve süreçlerin dikkatle takip edilmesi, hak ve menfaat kaybı yaşanmaması adına büyük önem taşır. Dolayısıyla sürecin takibi için borçlar hukuku avukatından yardım alınması faydalı bir yaklaşım olacaktır.
Yurt Dışı Borçlanma Süreleri Nedir?
Yurt dışı borçlanma süreleri içinde yurt dışında yaşayan kişilerin sigortalılık süreleri, ev kadını biçiminde geçen süreler ve yurt dışındayken sigortalılık süreleri arasında veya sonunda bir yıla kadar olan işsizlik süreleri yer almaktadır.
Yurt dışı borçlanma yapılabilmesi için borçlanma sırasında Türk vatandaşı olunması gerekir. Bunun yanı sıra doğumla Türk vatandaşlığını kazanan fakat daha sonra çıkma yolunu kullanmak sureti ile vatandaşlıktan çıkan kişiler de borçlanmadan yararlanabilir. Yazılı bir talep ve borçlanma kapsamında yer alan sürelerin belgelendirilmesi bu kişilerden istenecekler arasında yer alır.
Yurt dışı borçlanma süreleri hesaplanırken her yıl asgari ücrette yapılan değişiklikler esas alınmaktadır. Bu kapsamda da en az borçlanılacak tutar asgari ücretin %45’i kadar olabilmektedir.
Sosyal Güvenlik Sözleşmesi İmzalanan Ülkelerde Geçen Süreler İçin İstenen Belgeler
Yurt dışı borçlanma yapmak isteyenlerin bulundukları ülkede sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmış ise sigortalılık ya da işsizlik sürelerini borçlanabilmek için bazı belgelere ihtiyaçları vardır.
Talep sahibi öncelikle ilgili ülkenin sigorta kurumu tarafından düzenlenmiş olan sigortalılık sürelerini içeren belge aslını Türkiye’de yeminli tercüme bürosuna hazırlatmalı ve ilgili temsilciliğe onaylatmalıdır.
Kuruma ibraz edileceklerden biri de ilgili ülke büyükelçiliği ya da başkonsolosluklarından alınacak hizmet belgesinden kendileri için uygun olandır.
Sosyal Güvenlik Sözleşmesi İmzalanmamış Ülkelerde Geçen Süreler İçin İstenen Belgeler
Sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerde geçen süreler için istenen belgelerden biri hizmet belgesidir. Bu belge alınacağı zaman Türk büyükelçiliği, başkonsolosluğu veya çalışma ve sosyal güvenlik müşavirliklerinden talep edilir.
Gemi adamları için istenen belgeler de ilgili kuruma ibraz edilmelidir. Bu kapsamda çalıştıkları geminin bayrağını taşıyan ülkede yer alan Türk konsolosluklarından ya da çalışma ve sosyal güvenlik müşavirliklerinden temin edecekleri ve yurt dışı borçlanma sebebi ile kullanacakları hizmet belgelerinden kendilerine uygun olanı ibraz etmelidirler.
Ev Kadını Olarak Bulunanlar İçin İstenen Belgeler
Yurt dışında buluna kişiler bu süreyi ev kadını olarak geçirmiş ise bu sürelerin borçlandırılabilmesi için yurt dışı giriş çıkış tarihlerinin yer aldığı pasaport sayfalarının fotokopileri veya emniyet müdürlükleri aracılığı ile hazırlanmış yurda giriş çıkış tarihlerini gösteren belgeler kendilerine gereklidir.
İkamet ettikleri ülkelerde bulunan ilgili birimlerden ikamet belgesi aldıktan sonra bunu Türkiye’de yeminli tercüme bürolarına tercüme ettirmelidirler. Bu belgeler ilgili birimlerce onaylanmış olmalıdır.
Ayrıca ikamet belgesi düzenlenirken kendi durumlarına uygun olanları Türk büyükelçiliği veya başkonsolosluğu gibi mercilerden bunu temin etmelidirler.
Yurt dışı borçlanmasının hesaplaması yapılırken o yıl için belirlenmiş olan asgari ücretin dikkate alınması gerekir. Bu kapsamda da kişinin en az borçlanacağı tutar asgari ücretin %45’i kadar olmaktadır.