Tapu Harcı Hesaplama

Tapu harcı hesaplama işlemi için web sitemizdeki hesaplama aracını kullanarak en güvenilir ve doğru sonuçlara erişebilirsiniz. Tapu harcı hesaplama işlemleri sırasında sizden istenen verileri ilgili alanlara girmeniz gerekir.

İlgili alanların doldurulmasının ardından hesapla butonu aracılığı ile işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz. Hesaplama aracı girilen veriler doğrultusunda sonuç çıkardığından verilerinizin eksiksiz ve tam olmasına dikkat etmelisiniz. Elde edeceğiniz sonuçlar tapu harcınızın miktarı hakkında size ön bilgi verebilecek nitelikte olacaktır.

Günümüzde dijital ortamlarda uygulamalardan destek alınarak çeşitli hesaplamaların yapılması oldukça pratik hale gelmiştir. Tapu harcı hesaplama aracı da kolaylıkla ödenmesi gereken harç miktarının ne olduğunu tespit etmeye yarayan bir uygulamadır.

Tapu Harcı Nasıl Hesaplanır?

Tapu harcı hesaplanırken öncelikle satış değeri kısmının doldurulması gerekir. Girilen bilgiler dikkate alınarak yapılan bu hesaplama işleminin alıcı ve satıcıya ait tapu harcı miktarlarını göstermesi söz konusudur.

Tapu harcı alıcı ve satıcının ayrı ayrı yaptığı bir ödemeyi ifade eder. Gayrimenkule ait beyan edilen satış bedeli hesaplama sırasında dikkate alınır. Beyan edilen bedel üzerinden binde 20’lik oran tapu harcının miktarını ifade eder. Bu bedel binde 20 şeklinde olurken %2 olarak da hesaplandığında aynı sonucu vermektedir.

Tapu Harcı Nedir?

Harçlar Kanunu 492 sayı ile yürürlükte olan bir kanundur. Bu kanun kapsamında 57. Madde uyarınca tapu ve kadastro harçlarına tabi olan işlemlerde bu ödeme alınır. Cins değişikliği, satış gibi işlemler tapu harcının alındığı işlemlerdir.

Devlete ödenen tapu harcının gayrimenkul üzerinde devir işlemleri ya da hakların değişimi sırasında hesaplanması gerekir. Gayrimenkule belirlenen satış bedeli tapu harcı hesaplanacağı zaman dikkate alınır.

Tapu harcının yanı sıra gayrimenkulde devir işlemi söz konusu ise döner sermaye bedeli de ödenmektedir. Alıcı ve satıcının ayrı ayrı ödediği tapu harcı gayrimenkul devredileceği zaman ya da üzerindeki haklarda değişiklik söz konusu ise hesaplanan bir bedeldir. Bu ücret resmi bir ödemedir ve devlete ödenmektedir.

Taşınmazlarda alım satım yapılacağı zaman devir işlemleri için tapu hizmet bedeli ödenmektedir. Tapu işlemi yapılacağı zaman tapu harcının ödenmesi zorunludur. Aksi durumda alım satım ya da devir işlemlerinin yapılması mümkün olmaz.

Tapu harcı toplamda satış bedeli üzerinden %4 olarak ödenir. Alıcı ve satıcının ayrı ayrı ödediği bu tutar her bir taraf için %2 olarak hesaplanmaktadır. Gayrimenkul bedeli gösterilirken gerçeğinden daha az miktar girildiğinde ve buna bağlı olarak daha az tapu harcı ödenmesi durumunda taraflar için vergi cezası uygulanır.

Tapu Harcı Alınan Bazı İşlemler

Tapu harcı alınan işlemler Harçlar Kanunu kapsamında belirlenmiştir. Kayıt harici kalan gayrimenkullerin tescil işlemi söz konusu ise tapu harcı ödenmek zorundadır. Bu ödeme işlemin niteliğine bağlı olarak değişik oranlarda hesaplanır.

Terekeye dahil olan taşınmazlarda atanmış ya da kanuni mirasçılar arasında aynen veya ifrazen taksim yapılacağı zaman da tapu harcı ödenmektedir. İpotek tesis edileceği zaman ipotekle sağlanmış olan borç miktarı üzerinden de tapu harcı ödemesi yapılmaktadır.

Arsa ya da arazi üzerine yapılması planlanan bina ve benzeri tesisler tescil edileceği zaman da tapu harcı ödenmelidir. Gayrimenkullerin alım satım işlemleri söz konusu ise tapu harcı ödenir. Bunun yanı sıra gayrimenkul üzerinde hakların devri söz konusu ise bu durumda da vergi dairesine tapu harcının yatırılması gerekmektedir.

Tapu harcı başta olmak üzere konusunu tapunun oluşturduğu iş, uyuşmazlık ve dosyalara dair hukuksal süreçlerde tapu avukatı ile beraber hareket edilmesi, hak kaybı yaşanmaması adına önerilmektedir.

Tapu Harcı Hesaplama Nedir?

Gayrimenkul satılacağı zaman veya üzerindeki hakların devri söz konusu ise devlete ödenmesi gereken tapu harcı gayrimenkul satış bedeli üzerinden tespit edilen bir tutardır. Tapu harcı hesaplaması sırasında gayrimenkule biçilen değer ilgili alanlara girilerek ilerlenir.

Hesaplama araçları ile kolaylıkla yapılabilen bu işlem sırasında bilinmesi gereken gayrimenkulün satış bedelinin miktarıdır. Gayrimenkulü ilgilendiren iktisap ve devir işlemleri sırasında ödenmesi gereken tapu harcı, alıcı ve satıcının ayrı ayrı ödediği bir bedeldir.

Bu kapsamda taraflardan her biri ayrı ayrı %2 olarak belirlenmiş olan tapu harcının gayrimenkul satış bedeli üzerinden hesap ederek öder. Toplamda %4 olarak alınan tapu harcı resmi bir ödemedir.

Tapu Harcı Nereye Ödenir?

Alıcı ve satıcının ayrı ayrı ödediği tapu harcı vergi dairesine ödenir. Alıcı %2’lik tutarı vergi dairesine yatırırken satıcı için de aynı oranda hesaplama yapılır. Bu durumda alıcı ve satıcının her biri ayrı ayrı %2’lik bir bedeli vergi dairesine yatırmakla yükümlü olur.

Bu bedel gayrimenkul satış değeri üzerinden hesaplandıktan sonra ödenmektedir. Bu ödeme yapılmadan alım-satım ya da devir işlemleri gerçekleştirilmemektedir. Tapu harcı ödemesi yapılacağı zaman e-devlet üzerinden yapılabileceği gibi fiziki ortamda vergi dairesine gidilmek sureti ile de bu işlemler tamamlanabilir.

Gelir İdaresi Başkanlığı resmi web adresi üzerinden de işlemler online olarak yapılabilmektedir. Bunun yanı sıra anlaşmalı bankalar kanalı ile de tapu harcı ödemesi gerçekleştirilebilmektedir.

Tapu Harcı Sorgulama

Tapu harcı sorgulama işlemleri yapılacağı zaman e-devlet kanalı üzerinden online olarak bu işlemlerin yapılabilmesi mümkündür. E-devlete girişlerde kullanıcıdan istenen şifrenin girilmesi gerekir.

E-devlet şifresi olmayanların bunu PTT kanalı ile temin edebilmesi mümkün olurken şifre alındıktan sonra sisteme giriş yapılarak kişi yeni bir şifre belirleyebilir. T.C kimlik numarası ve şifre  e-devlete giriş sırasında kullanıcıdan istenen bilgiler arasındadır.

Bu bilgilerin girilmesinin ardından açılan sayfadan ilerlenmesi gerekir. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü bölümünden Tapu ve Kadastro Harç ve Döner Sermaye Sorgulama kısmına tıklandıktan sonra ise Döner Sermaye Ödeme seçeneğinden ilerlenmelidir.

Ekranda çıkan alana e-tahsilat numarası yazıldıktan sonra tapu harcı sorgulanabilmektedir. Tapu müdürlüğünün vermiş olduğu e-tahsilat numarası ile bu işlemler tamamlanabilir. Taraflar tapu harcını yasal prosedür gereği eşit olarak öder.

Bu kapsamda %2’lik bir harç ödemesi her bir tarafın yapması gereken ödemedir. Toplamda %4 olan tapu harcı alıcı ve satıcının ayrı ayrı %2’lik bir ödeme yapmasını gerekli kılmaktadır. Alıcı ve satıcı aralarında anlaştıklarında ödeme oranlarında değişiklik yapılabileceği gibi taraflardan biri de tapu harcının tamamını ödeyebilmektedir. Toplamda ödenmesi gereken tutar gayrimenkulün satış bedeli üzerinden %4’tür.

Tapu Harcını Kim Öder?

Tapu harcı Harçlar Kanunu 58. Madde kapsamında kanuna ekli tarifede belirtilen kişiler tarafından ödenmektedir. Tapu harcını ödemekle yükümlü olanlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Mülkiyetten ve mülkiyete bağlı gayri ayni hakları iktisap edenlerin tapu harcı ödemesi gerekir.
  • İpotek tesis edileceği zaman ipoteği tesis edenlerin tapu harcını ödemesi söz konusudur.
  • Miras dolayısı ile çıplak mülkiyet mirasçı adına tescil edilecekse çıplak mülkiyete sahip olanlar tapu harcı öder.
  • Rücu söz konusu ise tapu harcını rücu eden taraf öder.
  • Yukarıda sayılan işlemler dışında kalan işlemler söz konusu olduğunda ise lehine işlem yapılmış olanlar tapu harcı ödemekle yükümlü olmaktadır.

Tapu Harcında Satış Bedelinin Düşük Gösterilmesi

Tapu harcında satış bedelinin düşük gösterilmesi cezai uygulamanın doğmasına yol açar. Harçlar Kanunu 63. Madde kapsamında tapuda yapılan işlemlerin ardından gayrimenkulün alım-satım bedeli gerçek değerinden az gösterilmiş ise ceza uygulanır. Bu tür bir işlemin varlığının tespiti durumunda aradaki farka denk gelen harcın %25 oranında vergi zıyaı cezasının uygulanması söz konusu olur.

İletişim