Koşullu salıverilme (şartlı tahliye), 5275 sayılı yürürlükteki Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’un “Koşullu Salıverilme” başlıklı 107’inci ve 108’inci maddelerinde düzenlenmiştir. Koşullu salıverilme, diğer bir ifadeyle şartlı tahliyeye ilişkin merak konusu hususları izah ettiğimiz içeriğimizin, ziyaretçilerimizce dikkatle incelenmesini tavsiye etmekteyiz.
Koşullu salıverilme kurumundan yararlanan ve hapis cezasını cezaevi dışında şartlı olarak infaz edecek olan hükümlünün, bihakkın tahliye tarihine değin yeni bir suç işlememesi ve yükümlülüklerine aykırı davranmaması gerekir. Şayet, yükümlülüklerine aykırı davranır veya bir yeni suç işlerse, hakkında verilen “koşullu salıverilme kararı” geri alınır ve kalan cezasını cezaevinde infaz etmek durumunda kalır.
Bihakkın tahliye tarihi → Kişi hakkında hükmedilen cezanın toplam süresidir. Örneğin, işlediği bir suç sebebiyle hakkında 10 yıl hapis cezası verilen hükümlünün, bihakkın tahliye tarihini hesaplayalım. Bu kişi hakkında verilen mahkumiyet hükmünün infazına 1.1.2023 tarihinde başlanmış olsun. Kişi, cezasının 4 yılını cezaevinde, 1 yılını denetimli serbestlik altında, kalan 5 yılını ise koşullu salıverilme hükümleri altına herhangi bir yükümlülük altında bulunmadan geçirmiş olsun. Bu durumda, hükümlünün bihakkın tahliye tarihi 1.1.2033 olacaktır.
Hükümlünün, koşullu salıverilmeden yararlanılabilmesi için aranan şartları sağlaması halinde şartlı tahliyeden faydalanabilir. Ancak, şartları yerine getirmeyen hükümlüler mahkum oldukları hapis cezasının tamamını ceza infaz kurumunda infaz etmek durumundadır. Koşullu salıverilme, hükümlü açısından bir hak değil, infaz rejimidir. Bu bakımdan, yasada belirtilen şartları karşılayan hükümlü hakkında, hükümlü talep etmesi dahi şartlı tahliye kararı verilebilir.
Dikkat! → Şartlı tahliye (koşullu salıverilme), yalnızca hapis cezaları hakkında uygulanabilir. Adli para cezaları bakımından ise 01/03/2008 tarihinden sonra işlenen suçlar sebebiyle hükmedilen adli para cezalarının infazında koşullu salıverilme hükümleri uygulanmaz. Fakat, söz konusu tarihten sonra işlenen suçlar sebebiyle hükmolunan adli para cezalarının infazında koşullu salıverilme hükümleri uygulanabilir.
- Kural gereği hükümlü, koşullu salıverilme (şartlı tahliye) tarihinden belirli bir süre önce denetimli serbestlik kapsamında tahliye edilir.
Koşullu Salıverilme (Şartlı Tahliye) Şartları Nelerdir?
Koşullu salıverilme (şartlı tahliye) müessesesinden yararlanmak isteyen hükümlüler, kanunda düzenlenen şartları karşılıyor olmalıdır. Hapis cezasının infazı sırasında belirli şartları yerine getirmeyen hükümlüler, koşullu salıverilme (şartlı tahliye) kurumundan faydalanamaz. O halde, koşullu salıverilme kurumundan yararlanmak için karşılanması gereken şartları sıralayalım:
- Hükümlü, hakkında hükmedilen hapis cezasının belirli bir bölümünü cezaevinde infaz etmelidir.
- Hükümlü, ceza infaz kurumunda (cezaevi) “iyi halli” olmalıdır.
- Hükümlü hakkında, koşullu salıverilmesi yönünde mahkeme kararı verilmelidir.
Sıralanan şartları karşılayan hükümlüler, koşullu salıverilme kurumundan yararlanabilir. Şimdi, söz konusu şartları ayrı ayrı inceleyelim. Ayrıca, özellikle belirtmekte fayda var ki, koşullu salıverilme kurumuna ilişkin hukuki iş ve işlemlerde, deneyimli ve yetkin bir ceza avukatından yardım almak son derece yararlı olacaktır.
Tahliye Kararı Nedir?
Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’un 107. Maddesi uyarınca şartlı tahliye koşulları açıklanır. Bu kapsamda hükümlünün çekmiş olduğu hapis cezasının kanunda belirtilen kısmı karşılanmış ise ve koşullar varsa geri kalan hapis cezası denetime tabi olmak koşulu ile cezaevi dışında çekilir.
Hükümlü hapis cezasının bir miktarını cezaevinde iyi halli olarak geçirdiğinde cezasının geri kalanı cezaevi dışında ve denetim altında olmak şartı ile geçirilir. Hükümlü hak ederek tahliye tarihi gelene dek cezaevi dışındayken yeni bir suç işlememeli ve yükümlülüklerine uymalıdır. Aksi durumda koşullu salıverilmenin geri alınması söz konusu olur. Bu uygulama hapis cezalarının infazında geçerlidir.
Tahliye kararı verilen hükümlü kendisinden beklenilen yükümlülükleri şartlı tahliye süresi içinde yerine getirmek zorundadır. Aksi durumda verilmiş olan şartlı tahliye kararı sonlandırılarak hükümlü yeniden cezaevine gönderilir.
Tahliye kararı verilen hükümlünün topluma uyum sağlaması ve suçtan uzak durması hedeflenir. Koşullu salıverilme olarak da bilinen tahliye kararı; mahkumun işlediği suça, cezaevinde iken iyi halli olmasına, suç geçmişine, topluma uyum sağlayabilme potansiyeline ve bunların dışındaki bazı kriterlere göre verilmektedir.
Koşullu salıverilme süresi söz konusu ise cezanın infazı tamamlanmış sayılmaz. Bu süreyi şartları sağlayarak geçiren hükümlü sürenin sonunda cezasını tamamlamış kabul edilir. Şartlı tahliye süreci için birtakım aşamaların tamamlanması gerekir.
Şartlı tahliye talebi başvurusunun ardından mahkumla ilgili değerlendirme sürecine geçilir. Değerlendirmenin olumlu sonuçlandığı hallerde mahkumun uyacağı kurallar belirlenir. Koşullu salıverilme gerçekleştikten sonra mahkumun denetlenmesi söz konusu olur. Koşulların tamamı yerine getirildiğinde ise mahkum cezasını çekmiş olur.
Şartlı Tahliye Kararının Geri Alınması Mümkün mü?
Şartlı tahliye kararı, hapis cezası alan kişinin cezaevinde kaldığı süre içerisinde iyi halli olması ve topluma adapte olabileceği kanaatinin oluşması durumunda verilir. Bu durumda sanık, cezasının kalan kısmını cezaevi dışında çeker. Bu durum koşullu salıverilme olarak adlandırılır. Koşullu salıverilme hükümlerinin uygulanabilmesi için kanunda öngörülen koşulların sağlanması zorunludur.
Şartlı tahliye kararı verilen sanık topluma kazandırılarak iyi hal durumunun devam etmesi de sağlanmak istenir. Bir hükümlü kendisine verilen cezayı cezaevinde iyi halli olarak geçirme koşullarını sağladığında ve diğer şartlar da oluşmuş ise hakkında koşullu salıverilme hükümleri uygulanabilir.
Sanık, hakkında hükmolunan cezanın kanunda belirlenmiş olan kısmını cezaevinde geçirdiğinde ve koşullar varsa şartlı tahliye hükümleri uyarınca cezaevi dışında cezasını çekebilir. Sanığın şartlı tahliye kararı sırasında uyması gereken yükümlülükler vardır. Bu yükümlülükler yerine getirilmediği takdirde hakkında verilen koşullu salıverilme kararı ortadan kaldırılır. Kesin salıverilme gününe kadar olan süre içinde sanık, koşullu salıverilme hükümlerine uymakla yükümlü tutulur. Buna uymazsa tekrar cezaevine cezasını çekmek üzere gönderilir.
Denetim süresi içindeyken hükümlü suç işlerse ya da yükümlülüklere uymayan davranışlar sergilediğinde koşullu salıverilme geri alınır. Hükümlü koşullu salıverilme süresi içindeyken suç işlediği takdirde buna verilen cezanın hapis cezası olması gerekir. Adli para cezasını gerektiren suçlarda şartlı tahliyenin geri alınması söz konusu olmaz. Hükümlünün işlediği suça verilen hapis cezası adli para cezasına çevrilebilir nitelikte olduğunda da şartlı tahliye geri alınmaz.
Cezanın Bir Kısmının Cezaevinde İnfaz Edilmesi
Cezanın bir kısmının cezaevinde infaz edilmesi şartı, 5275 sayılı Kanun’un 107’inci maddesinin 2’inci fıkrasında düzenlenmiştir. Buna göre, şartlı tahliyeden yararlanılabilmesi için, hükümlünün, hakkında hükmedilen hapis cezasının belirli bir kısmını cezaevinde infaz etmiş olması gerekir. Cezaevinde infaz edilmesi gereken süre ise mahkum olunan hapis cezasının niteliğine ve miktarına şu şekilde hesaplanır:
- Genel İnfaz Oranı (1/2)
Hapis cezalarında uygulanacak genel infaz oranı “1/2”dir. Yani, hakkında süreli hapis cezasına hükmedilmiş hükümlü, cezasının 1/2’sini (yarısını) cezaevinde infaz ettikten sonra şartlı tahliyeden faydalanabilir. Mesela, hırsızlık suçu sebebiyle 5 yıl hapis cezasına çarptırılan hükümlü, hapis cezasının 1/2’si olan 2,5 yılını cezaevinde çektikten sonra şartlı tahliyeden yararlanabilir.
Hükümlü hakkında hükmedilen birden fazla süreli hapis cezası mevcutsa, süreli hapis cezasının miktarı ne olursa olsun cezaevinde geçirilecek azami süre 28 yıldır. Yani, aynı kişi hakkında, faili olduğu farklı suçlar sebebiyle birden fazla “süreli hapis cezasına” hükmedildiği takdirde, hapis cezalarının toplam miktarı ne olursa olsun cezaevinde geçirilecek sürenin 28 yılı geçmesi mümkün değildir.
- İstisnai Suçlarda İnfaz Oranı (2/3)
Genel infaz oranının (1/2) uygulanamayacağı suçlara “istisnai suçlar” denir. İstisnai suçlar için uygulanacak infaz oranı ise 2/3’tür. 5275 sayılı Kanun’un 107’inci maddesinin 2’inci fıkrasına göre, 2/3 infaz oranının uygulanacağı istisnai suçlar şunlardır:
- Kasten öldürme suçları sebebiyle süreli hapis cezasına mahkum edilenler | TCK md.81 – 82 – 83,
- Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçundan dolayı süreli hapis cezasına mahkum olanlar | TCK md.87/2 – d,
- İşkence suçu nedeniyle süreli hapis cezasına mahkum edilenler | TCK md.94 – 95,
- Eziyet suçundan ötürü süreli hapis cezasına mahkum olanlar | TCK md.96,
- Cinsel saldırı (TCK md.102/1, maddenin ikinci fıkrası hariç), reşit olmayanla cinsel ilişki (TCK md.104, maddenin ikinci ve üçüncü fıkrası hariç) ve cinsel taciz (TCK md.105) suçları sebebiyle süreli hapis cezasına mahkum edilenler,
- Cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar nedeniyle hapis cezasına mahkum olan çocuklar | TCK md.102 – 103 – 104 – 105,
- Özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı suçlardan ötürü süreli hapis cezasına mahkum edilenler | TCK md.132 – 133 – 134 – 135 – 136 – 137 – 138,
- Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçundan dolayı hapis cezasına mahkum olan çocuklar | TCK md.188,
- Devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk suçları sebebiyle süreli hapis cezasına mahkum edilenler | TCK md.326 ila 339.
Suç işlemek için örgüt kurmak veya yönetmek ya da örgüt faaliyeti kapsamında işlenen suçlar ile Terörle Mücadele Kanunu kapsamında giren suçlar sebebiyle mahkum edilen çocuklar ile Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu kapsamında giren suçlar dolayısıyla mahkum edilenler hakkında şartlı tahliye oranı 2/3’tür.
Süreli hapis cezalarına mahkumiyet halinde uygulanacak “genel infaz oranı” ve “istisnai suçlarda infaz oranı” konularını izah ettik. Şimdi, hakkında müebbet hapse veya ağırlaştırılmış müebbet hapse hükmedilen hükümlülerin, hapis cezalarının infazını inceleyelim:
- Hakkında, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına hükmedilenler 30 yılını,
- Hakkında, birden fazla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına veya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile müebbet hapis cezasına hükmedilenler 36 yılını,
- Hakkında, bir kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ve süreli hapis cezasına hükmedilenler en fazla 36 yılını,
- Hakkında, müebbet hapis cezasına hükmedilenler 24 yılını,
- Hakkında, birden fazla müebbet hapis cezasına hükmedilenler 30 yılını,
- Hakkında, bir kez müebbet hapis cezası ve süreli hapis cezasına hükmedilenler en fazla 30 yılını,
Cezaevinde geçirdikleri takdirde koşullu salıverilirler.
Önemli → Şartlı tahliye (koşullu salıverilme) süresi, hükümlünün 15 yaşından küçük olması halinde farklı bir şekilde hesaplanır. Şöyle ki, hükümlü 15 yaşını tamamlayana kadar ceza infaz kurumunda geçirdiği her bir gün “iki” gün olarak değerlendirilir. Ayrıca, 30/03/2020 tarihine kadar işlenen suçlarda şartlı tahliye süresi hesaplanırken, hükümlünün 15 yaşını tamamlayana kadar ceza infaz kurumunda geçirdiği her bir gün “üç” gün; 18 yaşını tamamlayana kadar ceza infaz kurumunda geçirdiği her bir gün “iki” gün olarak kabul edilir.
Suç örgütü suçlarından dolayı hüküm giymiş kişiler için koşullu salıverilme (şartlı tahliye) süresi ise 2/3 oranı üzerinden hesaplanır. Buna göre, TCK md.220’de düzenlenen suçlar sebebiyle ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilenler 36 yılını; müebbet hapis cezasına mahkum edilenler 30 yılı; süreli hapis cezasına mahkum edilenler ise cezalarının 2/3’ünü ceza infaz kurumunda geçirdikleri takdirde, şartlı tahliyeden faydalanabilirler. Fakat, söz konusu süreler;
- Birden fazla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına veya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile müebbet hapis cezasına mahkumiyet durumunda 40 yıl,
- Birden fazla müebbet hapis cezasına mahkumiyet durumunda 34 yıl,
- Bir ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile süreli hapis cezasına mahkumiyet durumunda azami 40 yıl,
- Bir müebbet hapis cezası ile süreli hapis cezasına mahkumiyet durumunda azami 34 yıl,
- Birden fazla süreli hapis cezasına mahkumiyet durumunda azami 32 yıl
Olarak değerlendirilir.
- İnfaz Oranı 3/4 Olan Suçlar
Aşağıda sıralanan suçlarda infaz oranı 3/4’tür:
- Cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar | TCK md.102/2, 103, 104/2 – 3,
- Uyuşturucu madde ticareti suçu | TCK md.188,
- 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki suçlar,
İçin 3/4 infaz oranı uygulanır.
- Tekerrür Halinde Koşullu Salıverilme
Tekerrür durumunda koşullu salıverilme kurumunda yararlanılabilmesi için, aşağıda da sıralandığı üzere belirli sürelerin ceza infaz kurumunda geçirilmesi gerekir:
- Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının 39 yılının,
- Müebbet hapis cezasının 33 yılının,
- Süreli hapis cezasının 2/3’ünün,
Cezaevinde iyi halli olarak geçirilmesi halinde, şartlı tahliyeden faydalanılabilir.
- Çocuk Hükümlülerde Belirli Suçlara Dair İnfaz Oranı (2/3)
Belirli suçlarda, suçun failinin çocuk olması halinde yetişkinlerden farklı bir infaz oranı öngörülmüştür. Çocuklar bakımından 2/3 infaz oranı uygulanan suçlar şunlardır:
- Cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar | TCK md.102, 103, 104, 105,
- Uyuşturucu ticareti suçları | TCK md.188,
- 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar,
- Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, yönetmek ve örgüt faaliyet çerçevesinde suç işlemek.
Şartlı tahliye süresi hesabında, hükümlü 15 yaşını tamamlayana kadar infaz süresinde geçirilen her bir gün “iki” gün şeklinde değerlendirilir. 30/03/2020 tarihine değin işlenen suçlar acısından, tabi olunan infaz rejimine göre belirlenen şartlı tahliye süresi hesaplanırken, hükümlünün 15 yaşını tamamlayana kadar infaz kurumunda geçirdiği her bir gün “üç” gün; 18 yaşını tamamlayana kadar infaz kurumunda geçirdiği her bir gün “iki” gün şeklinde kabul edilir.
Hükümlünün İyi Halli Olması
Koşullu salıverilme (şartlı tahliye) şartlarından ikincisi, hükümlünün “iyi halli” olmasıdır. İyi halli olmaktan kasıt, hükümlünün;
- Ceza infaz kurumlarının düzen ve güvenliği için belirlenmiş kurallara riayet edip etmediği,
- Haklarını iyi niyet çerçevesinde kullanıp kullanmadığı,
- Yükümlülüklerine eksiksiz yerine getirip getirmediği,
- Uygulanan iyileştirme programlarına göre toplumla bütünleşmeye hazır olup olmadığı,
- Yeniden suç işleme ve mağdura veya bir başkasına zarar verme riskinin olup olmadığı,
Değerlendirmelerinin yanı sıra; katıldığı eğitim – öğretim ve iyileştirme programları ile kültür ve sanat programları, sosyal ve sportif faaliyetler, kitap okuma alışkanlığı, aldığı sertifikalar, diğer hükümlü ve tutukluklar ile iletişimi, cezaevi görevlileri ile ilişkileri, suçundan dolayı duyduğu pişmanlık, ceza infaz kurumu kurallarına uyumu ve disiplin cezaları gibi hususları gösteren değerlendirmedir.
Mahkeme Tarafından Koşullu Salıverilme Kararı Verilmesi
Koşullu salıverilmenin (şartlı tahliye) son şartı ise bu yönde verilmiş bir mahkeme kararı bulunmasıdır. Bir başka deyişle, koşullu salıverilme, yalnızca mahkeme kararıyla mümkündür. İşbu karar, görev – yetki sahibi mahkemece verilmiş olmalıdır. Şartlı tahliye kararı vermeye yetkili ve görevli mahkeme ise infaz işlemlerinin yapıldığı yer İnfaz Hakimliğidir.
Denetimli Serbestlik ve Şartlı Tahliye Farkı
Denetimli serbestlik ile şartlı tahliye (koşullu salıverilme) birbiri ile sıkça karıştırılan ve fakat birbirinden farklı iki ceza hukuku kurumudur. Denetimli serbestlik, hükümlünün ilk cezasının ayrılmaz bir parçasıyken şartlı tahliye çok sonra söz konusu olur ve hükümlünün ceza infaz kurumundan daha erken salıverilmesine imkan sunar. Denetimli serbestlik kararı hakim tarafından duruşma esnasında verilir.
Hapis cezası yerine yahut hapis cezası ile verilebilen denetimli serbestlikle şartlı tahliye farklı hukuki müesseselerdir. Şartlı tahliye, belirli bir süre ceza infaz kurumunda bulunan hükümlünün cezaevinden daha erken çıkmasına olanak tanır. Hükümlü hakkında şartlı tahliye kararı verilebilmesi içinse kanunda öngörülen şartların karşılanması gerekir.
Koşullu Salıverilme (Şartlı Tahliye) Yargıtay Kararları
Koşullu salıverilme hakkından yararlanmak isteyen mahkum bizzat ya da avukatı vasıtası ile cezaevine başvuru yapar. Mahkumun yaptığı başvurunun kabul edilebilmesi için koşulların sağlanmış olması gerekir.
Koşullu salıverilme kararını veren merci ceza infaz hakimliğidir. Hükümlü, hakkında hükmolunan cezanın kanunda belirlenen kısmını cezaevinde geçirdikten sonra iyi hal şartlarını sağlıyor ise mahkemece koşullu salıverilme kararı alınabilmektedir.
Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının 30 yılını, müebbet hapis cezasının 24 yılını cezaevinde geçiren sanık hakkında koşullar varsa şartlı tahliye kararı verilebilmektedir. Süreli hapis cezalarında ise istisnai suçlar hariç cezaevinde cezanın yarısı geçirildikten sonra bu hükümler şartlar varsa uygulanabilmektedir.
Koşullu salıverilme sonrası denetim süresi vardır. Sanık bu sürede yükümlülüklerini yerine getirmek zorundadır. Aksi durumda cezaevine cezasını çekmek üzere geri gönderilir. Koşullu salıverilme hükümlerinin uygulanmadığı haller arasında aşağıdaki suçlar yer alır:
- Devletin güvenliğine karşı işlenen suçlar,
- Anayasal düzene ve anayasal düzenin işleyişine karşı işlenen suçlar,
- Milli savunmaya karşı işlenen suçlarda bir örgüt faaliyeti kapsamında işlenmiş ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmiş ise koşullu salıverilme hükümleri uygulanmamaktadır.
- Ayrıca idam cezası hapis cezasına çevrilen hükümlüler için de koşullu salıverilme hükümleri uygulanmamaktadır.
5 yıl şartlı tahliye kararı verilebilmesi için hükümlünün işlediği suç nedeni ile cezaevinde geçirdiği sürenin yeterli olması gerekir. Her suç için öngörülen oran farklılık gösterir. Genel suçlarda bu oran 1/2 olurken bazı istisnai suçlarda 2/3 ve 3/4 oranında değişiklik gösterebilir.
Sıkça Sorulan Sorular
Koşullu Salıverilme Nedir?
Hakkında hapis cezasına hükmolunan kişi, ceza infaz kurumunda geçirdiği süre boyunca iyi halli olduğu ve topluma uyum sağlayacağı yönünde kanaat oluştuğu takdirde, cezasının kalan miktarını cezaevi dışında geçirmesine “koşullu salıverilme” denir.
Şartlı Tahliye Nedir?
Hapis cezasına hükmolunan kişi, ceza infaz kurumunda “iyi halli” olur ve topluma adapte olacağı ve uyum sağlayacağı yönünde kanaat uyandırırsa, cezasının kalan kısmını cezaevi dışında infaz edebilir. Kanunda öngörülen şartların da karşılanmasıyla birlikte buna imkan tanıyan infaz kurumuna “şartlı tahliye” denir.
Bihakkın Tahliye Nedir?
Bihakkın tahliye, cezanın infazının başladığı tarihten itibaren süre kapsamında, hükümlünün ceza infaz kurumunda veya koşullu salıverildiği zaman tamamlayacağı süreyi ifade eder.
Hak Ederek Tahliye Nedir?
Kişinin almış olduğu tüm cezalardan gözaltı ve/veya tutuklulukta geçirdiği süreler indirildikten sonra bulunan tahliye tarihine hak ederek tahliye tarihi denir.
Hak Ederek Tahliye Tarihi Nedir?
Hak ederek tahliye tarihi, ilgili hakkında hükmedilmiş cezaların tamamı üzerinden, hükümlünün gözaltı ve/veya tutukluluk süreleri indirilerek bulunur.
Koşullu Salıverme Kaç Yıl?
Koşullu salıverilme süresi genel suçlarda 1/2 oranındadır. Mahkum olunan ceza süresinden az olamayan şartlı tahliye kararı sırasında hükümlü denetime tabi olur. Genel infaz oranı 1/2 olurken bazı suçlarda bu oran 2/3 olur. Ayrıca bazı suçlar için bu oran 3/4 olarak değişiklik gösterebilir.
Şartlı Tahliye Süresi Bitince Ne Olur?
Şartlı tahliye süresinin bitmesi ile hükümlü koşulları sağlamış ise cezasını çekmiş olur. Hükümlü bu süre içinde suç işlememeli ve yükümlülüklerini yerine getirmelidir.
Koşullu Salıverme Tarihi Nedir?
Hükümlü ceza infaz kurumunda cezasını çekerken koşullu salıverilme hükümlerinden yararlanacaksa cezaevinde geçirmiş olduğu süre mahsup edilir. Cezaevinde geçirilen süre düşüldükten sonra da kalan şartlı tahliye süresi belirlenir. Bu sürenin başlangıcı koşullu salıverilme tarihidir.
Koşullu Salıverme Kararını Kim Verir?
Koşullu salıverilme kararını yetkili ve görevli mahkeme verir. Başvuru yapılacağı zaman ceza infaz kurumundaki savcılığa müracaat edilir. Koşullu salıverilme kararı infaz işlemlerini yapan ceza infaz hakimliği tarafından verilir.
Şartlı Tahliye Süresi Nasıl Hesaplanır?
Mahkuma işlediği suç sebebi ile bir ceza verilir. Bu cezanın bir kısmının cezaevinde geçirilmesi gerekir. Mahkumun cezaevinde geçirdiği süre düşüldükten sonra kalan süre şartlı tahliye süresi olarak tespit edilir. İşlenen suça bağlı olarak infaz oranında değişiklik olur. Genel suçlar için 1/2 olan infaz oranı bazı suçlarda 2/3 ya da 3/4 olabilir.
Şartlı Tahliye Hangi Suçları Kapsıyor?
Şartlı tahliye birçok suça istinaden uygulanabilir. Bunlar arasında hırsızlık, gasp, adam öldürme, tecavüz, gibi suçların yanı sıra uyuşturucu madde ticareti, cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar, işkence, eziyet, özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı işlenen suçlar da verilebilecek örnekler arasındadır.
Koşullu Salıverilme Nasıl Geri Alınır?
Mahkum, koşullu salıverilme hükümleri kapsamında birtakım yükümlülükleri yerine getirmek zorundadır. Bu şartlar sağlanmaz ise koşullu salıverilme geri alınır ve mahkum cezasını cezaevinde çekmeye devam eder. Mahkum, denetim süresinde hapis cezası gerektiren bir suç işlediğinde, yükümlülüklere uymadığında koşullu salıverilme geri alınır.
Koşullu Salıverilme Hangi Suçlarda Uygulanmaz?
- Devletin güvenliğine karşı işlenmiş suçlar,
- Anayasal düzene ve anayasal düzenin işleyişine karşı işlenmiş suçlar,
- Milli savunmaya karşı işlenmiş suçlardan hüküm giyenler için şartlı tahliye hükümleri uygulanmaz,
İdam cezası hapis cezasına çevrilen mahkumlar için de koşullu salıverilme hükümleri uygulanmamaktadır.