Karakolda İfade Verdikten Sonraki Süreç

Karakolda İfade Verdikten Sonraki Süreç

Hayatın herhangi bir noktasında başımıza gelen ya da şahit olduğumuz ve suç unsuru oluşturan olaylar sebebiyle hemen hemen bir çoğumuz karakola ifade veririz. Bundan sonraki süreçte ise yasaların uygun gördüğü şekilde süreç ilerler ve olayın dahli ya da şahsımıza gerek olmadan dava devam eder. Ancak her ne olursa olsun olayın dahli olan herkeste Karakolda İfade Verdikten Sonraki Süreç hakkında hem merak sahibi olur hem de bilgi sahibi olmak ister.  Öncelikle şunu bilmelisiniz ki bu durum hayatın içinde her zaman olan ve başımıza her an gelebilecek bir durumdur. Ülkemizdeki suç oranları ve suç unsuru oluşturacak davalar düşünüldüğünde de bunun başımıza gelmesi, gelmemesinden daha olasıdır.  

Karakolda İfade Nedir ? İfade için Çağrılmak Ne Anlam Taşır ? 

TCK’nın 5237 sayılı kanunu herhangi bir sebeple oluşan suçları, oluş şekline göre bir çok kategoriye ayırır. Bu nedenle irili ufaklı suçlarda, şüpheli ya da mağdur sıfatıyla maruz kaldığımız bir olay için karakola, olay hakkında verdiğimiz beyana ifade denir. Bunu kimi zaman kendimiz yaparken, kimi zamanda bölgedeki kolluk kuvveti dahil olur ve ifademize başvurur. İfade vermek sadece suçlu ya da şahit olduğumuz olaylarda değil , mağdur olduğumuz olaylarda da karşımıza çıkar. Bu nedenle her ifade veren ceza alır ya da “suçlu olduğum için ifadeye çağrılıyorum” algısı oluşması tamamen yanlıştır.  

CMK’nın 5271 sayılı kanununda da bu satır suça maruz kalan kişi için ifadesinin muhakkak alınması ve olayın aydınlatılması şeklinde geçer.  Bazı durumlarda ise iki tarafında mağdur olduğu ya da bildirdiği olaylar vuku bulur.  Burada kişi hem sanık hem de müşteki konumuyla ifadesini verir.  Karakolda İfade vermek her ne kadar çok büyütülmese de kişinin söylediği her söz zapturapt altına alınır. Bu nedenle de delil sayılacaktır.  

Karakolda İfade Verdikten Sonraki Süreç Neden Önemlidir? 

İfade vermek kişinin maruz kaldığı ya da işlediği suç üzerinde nasıl hareket ettiği, savunduğu, gördüğü, zarara uğradığı her şeyi temsil edebileceği için mühim bir beyanattır.  Karakolda İfade Verdikten Sonraki Süreç sonrasında devam edecek yargılama süreci,  bazen tamamen bizim ifademiz doğrultusunda şekillenebilir. Bunun bilincinde olmak ve en doğru delilleri  sunmaksa, akabinde yaşayacağımız ya da yaşanacak mağduriyetlerin önlenmesi için olmazsa olmazdır. 

Panikle, korkuyla ve olayın şokuyla, verilecek yanlış ifadelerse, bizi olay içinde tahmin etmediğimiz bir konuma sokabilir. Bu nedenle konuyla alakalı iyi bir avukat ile bu ifadeyi vermek, sakinliği korumak,  soruşturmanın en doğru biçimde ilerlemesini kolaylaştırır.  

Bazı durumlarda işlenen suçun ya da olayın boyutuna göre devreye sulh ceza hakimi ve savcısı girer. Bu tarz sorgular genelde çok yönlü ilerler. Tutuklama ya da tutuklama şartıyla sevk gibi hadiselere maruz kalınabilecek bu noktada da avukat olmadan ifade vermek, gerekli savunmayı yapmak, suçsuzluğu suçluluğa ya da suç unsurunu çok daha kötü boyutlara taşıyabilir.

 İki durumda da sakinlik ve avukat seçimi tutukluluk halini, süresini olumlu yönde etkileyecektir. Buna azami ölçüde dikkat etmekte bizim ve sevdiklerimizin ve dahi masum insanların da hayatlarının kararmasına engel olur. 

Karakolda İfadeye Nasıl Çağrılırız? 

İster müşteki isterse sanık olun, ifade için tıpkı bir düğün gibi davetiye ile çağrılırsınız. Davetiye de neden ifade vereceğinize dair tüm detaylar yer alır. İfade için çağrıldığınızda şayet gitmeme gibi bir düşünceniz varsa da bunu yok etmek adına, bağlı bulunduğunuz kolluk kuvvetleri tarafından ifadeye gerekirse zorla getirileceğiniz belirtilir. Yani çağrıldığınız ifadeye gitmeme gibi bir şansınız bulunmaz. 

Yaşınız 18 ve üzerindeyse %95 ihtimalle ifadeniz karakolda alınır. 18 yaş altı insanlarda ise ifade, suçluluk şüphesi var ise her zaman için savcılar tarafından alınır. Bazı durumlarda 18 yaş üzerinde de insanlarda olaydaki suç unsurunun boyutuna göre ifadelerde savcılar devreye girer. 

Karakolda Verilen İfade Hangi Hallerde Geçerli Değildir ? 

Karakolda İfade Verdikten Sonraki Süreç için en merak edilen konulardan biri de verilen ifadenin geçerlilik derecesidir. İfade vermek ister karakolda olsun isterse savcılıkta genel itibariyle geçerli sayılır. Ancak kişinin ifadeyi verirken %100 olarak özgür olduğundan emin olunması gerekir. İfadeyi verecek şahısa karşı zor kullanma, ifadesini değiştirmediği takdirde ölüm ya da farklı şekillerde tehdit, şantaj ve baskı var ise kişinin verdiği ifade geçerliliğini yitirir. 

İfadeye Gitmek İçin Belirli Bir Süre Bulunur mu ? 

Çağrıldığınız ifadeye olabildiğince çabuk gitmek sizin yararınıza olacaktır. Ancak zaruri hallerde ifadeye gidemeyecek durumdaysanız, ifadeye çağrılacağınız kolluk kuvvetleri ile irtibata geçerek, İfade vermek için belirli bir zaman isteyebilir ve bu süreyi esnetme şansını yakalayabilirsiniz. Ancak bunun için de geçerli bir sebebiniz olması gerektiğini unutmamalısınız. 

İfade Vermeye Gidilmezse Ne Olur ? 

Ne sıfatla olursa olsun, bir olayla alakalı ifadenize başvurulacaksa ve bunu reddediyorsak, ifade için verilen süre dolduğunda hakkımızda yakalanma kararı çıkarılır. Yakalandığımız takdirde de mukavemete bağlı olarak kolluk kuvvetleri tarafından karakola ya da savcılığa ifadeyi vermek üzere götürülürüz. Bu süreçte ise ifade vermek için karakolda tutulacağımız süre 24 saati aşmayacaktır.

Karakolda İfade Verdikten Sonraki Dava Süreci Nasıl İşler 

Karakolda İfade Verdikten Sonraki Süreç için şayet bir dava aşamasına geçildiyse, davanın işleyişi, ne zaman başlayacağı gibi tüm haller, olaydaki suç unsurlarına, ifadelere, bağlantılara ve somut delillere bakılarak karar verilir. Dava başlangıcı kimi zaman bir hafta gibi çok yakın bir süreçte olurken kimi zamansa yılları bulabilecek şekilde ilerleyebilir.  

Sıkça Sorulan Sorular 

İfade Vermek Zorunlu mu ? 

CMK ‘da yer alan kanunlara göre kişi sanık ve müşteki sıfatıyla çağrıldığını ifade için ifade verme zorunluluğuna sahip değildir. Yani  sorulan sorulara hiçbir şekilde cevap vermeme hakkı bulunur. Ancak kişinin çağrıldığı ifadeye gitmemesi suçtur ve gitmekle yükümlüdür. 

Her İfade İçin Avukat Şart mı ? 

Karakolda İfade Verdikten Sonraki Süreç içinde en merak edilen sorulardan biri hiç şüphesiz İfade Avukatı şartı. İfade konusunda çoğunlukla Avukat bulundurma zorunluluğunuz yoktur. Ancak Ceza hukuku içerisinde yer alan suçlarda bulunduğunuz konuma göre avukatla işbirliği yapmanız ve bir avukatınızın bulunması soruşturmanın sağlıklı yürütülebilmesi için zorunlu hale gelir. Şayet mahkemeden hapis cezası çıkar ve bu 5 yıl ve üzeriyse Avukat tamamıyla şart olur. 

Verdiğim İfadeyi Değiştirebilir miyim? 

Avukat olmadan verilen tüm ifadeler her ne olursa olsun değiştirilme hakkına sahiptir. Yine  Baskı, tehdit altında verilen ifadelerde de tam tersi yönde beyanda bulunarak ilk ifadeyi yalanlayabiliriz. 

İletişim