İnternet Dolandırıcılığı Suçu

İnternet Dolandırıcılığı Suçu

İnternet ve internet teknolojilerinin gelişmesi ile ortaya çıkan suçlardan bir tanesi de internet dolandırıcılığı ve bilişim suçlarıdır. Özellikle internet mecralarında kullanıcıların bilgilerinin bir bölümü ya da tamamını elde eden dolandırıcılar, kolaylıkla kullanıcıları kandırabilmektedir. İşte bu sebeple çağımızın en önemli suçlarından bir tanesi internet dolandırıcılığı suçu olarak karşımıza çıkmaktadır. Biz de bu içeriğimizde suç kapsamındaki tüm detaylardan bahsedeceğiz.

İnternet Dolandırıcılığı Suçu Nedir?

Dolandırıcılık suçunun pek çok farklı türü olduğu gibi internet dolandırıcılığının da çeşitleri bulunmaktadır. Buradan hareketle, internet mecralarında bulunan, kişisel bilgileri ya da kart bilgilerini girmek durumunda kalan kişilerin, bilgilerinin bir bölümü ile dolandırıcılık gerçekleştirilmesi, internet dolandırıcılığı olarak adlandırılmaktadır. Suç ile ilgili bazı bilgiler aşağıdaki gibidir:

  • İnternetten gerçekleştirilen dolandırıcılık işlemlerinde, kötü niyetli kişiler/hackerlar kişisel bilgiler gizlese de bu bilgilere çeşitli yöntemler ile ulaşabilmektedir.
  • Web sitelerinin korunaklı olması ve her türlü önlemi almış olmasına rağmen, dolandırıcılar kişisel ve kart bilgilerine ulaşabilmektedir. Bu durum siber suçlara kadar ulaşabilmektedir.
  • Çeşitli yöntemleri olan bir suç olup; web siteleri, sosyal medya mecraları vb. pek çok farklı alanda, farklı şekilde işlenebilmektedir.

Suçun kapsamı ile ilgili pek çok değer yukarıdaki gibidir. Ayrıca suçun farklı çeşitleri olup, farklı şekillerde değerlendirilmektedir.

İnternet Dolandırıcılığı Çeşitleri

İnternet mecralarında gerçekleştirdiğimiz işlemlerde ve girdiğimiz bilgilerde kalan bilgi kırıntıları üzerinden hareket eden hacker/kötü niyetli kişiler, dolandırıcılık suçunu işlemektedir. Suçun pek çok farklı türü olduğu için de bu türlerin her birinin suç niteliği birbirinden farklıdır. Şimdi size tüm bu çeşitlerden söz edeceğiz.

Online Alışverişlerde Ürünlerin Gönderilmemesi

Online ortamda gerçekleştirilen alışverişlerde satın alınan ürünlerin yerine, farklı ürünün gönderilmesi ya da herhangi bir şeyin gönderilmemesi, önemli örneklerden bir tanesidir. Bu örneklerin sayısı çoğaltılabilirken, en popüleri yerine farklı bir ürünün gönderilmesidir.

Kredi Kartı Dolandırıcılığı

İnternet üzerinden alışveriş yaparken kredi kart bilgilerimizi girmemiz gerekiyor. Ancak kart bilgilerimizi girdikten sonra her ne kadar kaydedilmesini engellesek de, web sitesinin altyapısı bu bilgileri saklayabiliyor. İşte bu bilgileri kötü niyetli kişiler/hackerlar çeşitli yöntemler ile elde ederek, dolandırıcılık için kullanmaktadırlar.

Yasadışı Bahis Dolandırıcılığı

Yasadışı olarak kumar oynatan sitelerin en çok uyguladığı yöntemlerden bir tanesidir. Bu yöntemde, siteye üye olan oyuncular, kazandıkları meblağları alamamakta, siteye ulaşmaya çalıştıklarında ise ulaşamamaktadırlar.

Sosyal Medya Dolandırıcılığı

Günümüzün vazgeçilmezi konumuna gelen sosyal medya mecraları, arkadaşlık ilişkilerinin kurulduğu, ticaretin yapıldığı yerler arasında. Ancak dolandırıcılık faaliyetlerine de oldukça açıktır. Buradan hareketle, “hesabınız çalındı”, “linke tıklayarak kurtarabilirsiniz”, “hediye çeki kazandınız” şeklinde gönderilen mesajlar ile dolandırıcılık eylemleri gerçekleştirilmektedir.

İnternet Dolandırıcılığı Suçunun Cezası

Online ortamlarda dolandırıcılık eylemleri gerçekleştiren kişiler, kendilerini gizlemek için her türlü yolu denemektedir. Bu nedenle adreslerini, IP’lerini ve diğer tüm bilgilerini gizleyerek hareket ederler. Bundan dolayı da yakalanmaları için daha nitelikli ve uzun bir çalışmanın yapılması gerekebilir. İnternet dolandırıcılığı suçu kapsamında ceza alacak kişilere verilecek ceza ile ilgili bilgiler ise aşağıdaki gibidir:

  • Basit İnternet Dolandırıcılığı Suçu Cezası: Online ortamlarda dolandırıcılık yapan kişilerin alacakları cezanın en alt düzeyi 3 yıl hapis olarak belirlenmiştir.
  • Ağır Ceza Gerektiren İnternet Dolandırıcılığı Suçu Cezası: Her suçta olduğu gibi bu suçta da ağır cezayı gerektiren haller bulunmaktadır. Bu hallerden bir ya da birkaçının gerçekleştirilmesi durumunda kişiye 7 yıla kadar hapis cezası verilebilmektedir.

Fishing olarak da adlandırılan internet dolandırıcılığı suçu, işlenme türüne göre ağır ceza gerektirebilmektedir. Bu nedenle bazı nitelikli eylemlerin gerçekleşmesi ya da diğer suçlarla birleşmesi durumunda, kişilere 7 yıldan daha fazla hapis cezası da verilebilmektedir. Ceza Hukuku kategorisinden daha kapsamlı bilgilere ulaşabilirsiniz.

İnternetin hızla gelişimine paralel olarak artan internet suçları arasında önemli bir yer tutan internet dolandırıcılığı suçuna karşı önemli tedbirler alınmaktadır. Bu nedenle internette gezinirken çok dikkatli olmak, güvenilir olmayan bağlantılara tıklamamak önem arz etmektedir. Bu kapsamda sizin için hazırladığımız “İnternet Dolandırıcılığı Suçu” isimli içeriğimizi burada sonlandırıyoruz. İnternet dolandırıcılığı suçu hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz ceza avukatımız ile iletişime geçebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Online ortamda dolandırıcılık suçu ile karşı karşıya kaldığınız andan itibaren, vakit kaybetmeden, şikayetinizi Cumhuriyet Başsavcılığı ya da Emniyet Birimlerine iletebilirsiniz.
Basit nitelikli bir eylem ile dolandırıcılık gerçekleştirilmişse, bu durumda faile verilecek olan ceza 3 yıl hapistir. Ağır cezayı gerektiren haller işlendiğinde ise bu durumda ceza 7 yıl hapse kadar çıkabilir. Suçun niteliğine göre 7 yıldan fazla hapis cezasının verildiği durumlar da bulunmaktadır.
İletişim