Evlilik birliğinin sonlanması sonrasında kişiler boşanmak için, hazırladıkları boşanma dilekçesi ile mahkemeye başvurmaları gerekir. Ancak genel şartlarda bu durumu avukat hallediyor olsa da, boşanma dilekçesinin nasıl yazıldığını öğrenmek isteyenler, çoğunlukla davayı kendi açmak isteyen kişilerdir. Tabi ki durum her zaman bu kadar basit olmayabilir. Çünkü her boşanma dilekçesi örneği ile üst düzey sonuç elde edilmez. Her davanın kendine özgü çeşitli değişkenleri bulunur. Biz de bu kapsamda boşanma dilekçesi nasıl yazılır? sorusuna tüm detayları ile birlikte cevap vereceğiz.
Boşanma Dilekçesi Nedir?
Kişilerin evliliklerindeki sorunlar baş gösterince, evlilik birliğini sonlandırmak için mahkemeye başvurmaları ve boşanma davası açmaları gerekir. İşte bu süreçte en önemli konuların başında da boşanma dilekçesi gelir. Boşanma konusunda mahkemeye müracaat edilirken, gerekli olan tüm hususların içerisinde yer aldığı dilekçe, boşanma dilekçesi olarak bilinir. Bu dilekçe ile ilgili olarak bilinmesi gereken temel değerler aşağıdaki gibidir:
- Dilekçeyi kendiniz yazabilirsiniz ancak sonucunda ortaya çıkabilecek olumsuzlukları da göz önünde bulundurmalısınız.
- Yanlış ya da eksik yazılan bir boşanma dilekçesi ile davayı kaybedebilir, bunun sonucunda hak kayıpları da yaşayabilirsiniz.
- Boşanma dilekçesinin hazırlanması, cevabın verilmesi, cevaba tekrar bir cevabın verilmesi, bunların şablonunun nasıl olacağı gibi konular çok hassas olduğu için, hata kabul etmeyecektir. Hakim de tüm bu süreçleri dikkate alacaktır.
- Boşanma isteğinizi dile getirdiğiniz ve davayı açmaya karar verdiğiniz andan itibaren, mutlaka avukatlık hizmeti almanız çok büyük önem arz edecektir. Yoksa önü alınamaz ve hayatınızın sonuna kadar size engel olacak pek çok sorunla karşı karşıya kalabilirsiniz.
Yukarıdaki hususlar genel anlamda dikkate alınmalı ve mutlaka avukatlık hizmetine başvurulmalıdır. Çünkü boşanmanın durumuna göre de dilekçe farklılık gösterecek, yapılması gerekenler değişecektir.
Boşanma Sebepleri Nelerdir?
Evlilik birliği sonlandırılacağı zaman, bunun neden sonlandırıldığı ve her iki tarafın görüşü hakimin ilk dikkat edeceği durumlar arasındadır. Bu nedenle boşanma dilekçesinde bu özel durumlara dikkat edilmelidir. Belirtilen özel durumalar ise şu şekildedir:
- Zina (Aldatma)
- Terk Edilme
- Suç İşleme
- Eşin Hayatına Kast Etme
- Akıl Hastalığı Durumları
Yukarıdaki özel sebepler varsa ve bu sebepten ötürü boşanma gerçekleşiyorsa, bunun mutlaka boşanma dilekçesinde yer bulması gerekir. Yoksa davada haklı olan taraf, bir anda haksız olan tarafa dönüşebilir. Peki, doğru bir boşanma dilekçesi nasıl yazılmalıdır?
Boşanma Davası Dilekçesi Nasıl Yazılır?
Evliliğin sonlandırılması için hazırlanan boşanma dilekçesi ile yetkili mahkemeye başvurulması gerekir. Yetkili mahkemeye yapılacak başvuruda, hazırlanacak olan dilekçenin doğru ve şablona uygun olarak hazırlanması, tüm bilgilere yer verilmesi gerekir. Bu nedenle dava sürecinde avukat desteği almanız çok önemli bir husus olacaktır. Peki, dilekçede nelere yer verilir?
- Dilekçeyi Hazırlayan ve Davacı Olan Kişinin Ad, Soyad, TC Kimlik Numarası ve Adres Bilgileri
- Davalı Olan Kişinin Ad, Soyad, TC Kimlik Numarası ve Adres Bilgileri
- Davacı Vekili/Avukatı Varsa Ad, Soyad ve Adres Bilgileri
- Boşanmaya Delil Olarak Gösterilecek Tüm Bilgiler ve Hukuki Sebepler
- Boşanma İşlemi Gerçekleşirse Talep Edilecekler
- Davacı ile Varsa Avukatın İmzası
Yukarıdaki durumların tamamına, boşanma davası dilekçesinde yer verilmesi zorunludur. Tabi ki boşanmanın sebebine göre de bu durumda çeşitli değişiklikler olacaktır. İşte bunların önüne geçmek için, size vekalet edebilecek bir avukat ile dava açmanız oldukça önemlidir. Peki, boşanma davalarında görevli mahkeme hangisidir?
Boşanma Davasına Hangi Mahkeme Bakar?
Ülkemizde gerçekleştirilecek olan boşanma davalarında görevli olan mahkeme, Aile Mahkemesi olarak bilinmektedir. Ancak her ilçede Aile Mahkemesi’nin olmadığı göz önünde bulundurulduğunda, bu durumda kişilerin ikamet ettikleri yere yakın olan Asliye Hukuk Mahkemeleri de boşanma davalarına bakma yetkisine sahiptir. Yakın olan yerin kime yakın olduğu ise kişinin tercihine bağlıdır. Evliyken yaşanılan yerde dava açılabilirken, boşanılacak eşin yaşadığı yerde de dava açılabilir. Bu davacının isteğine bağlı bir durumdur.
Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi Nasıl Yazılır?
Boşanma dilekçelerinin doğru yazılmaması durumunda kişiler davada haksız çıkabildikleri gibi hakim de protokolün yeterli olmadığını düşünürse, boşanma işlemini gerçekleştirmeme hakkına sahiptir. Anlaşmalı boşanma ile ilgili olarak aşağıdaki hususlar oldukça önemli bir yer tutmaktadır:
- Evlilik birliği gerçekleştikten sonra 1 yıl geçti ise anlaşmalı boşanma eylemi gerçekleştirilebilir. 1 yıl geçmeden anlaşmalı boşanmanın gerçekleştirilmesi beklenemez.
- Eğer boşanma dilekçesinde hata olur ve hakim bu hata sebebi ile boşanmayı gerçekleştirmezse, kişi tekrar bu sebeple boşanma davası açamaz.
- Boşanma dilekçesinde yapılan hatalar hakimin dikkatini çekerse, hakim boşanmayı gerçekleştirmeme hakkına sahiptir.
- Dilekçede herhangi bir hata yok ve protokole uygun bir dilekçe hazırlanmışsa, bu durumda hakimin anlaşmalı boşanmayı gerçekleştirmeme hakkı bulunmamaktadır.
Net bir sonucun elde edilmesi ve protokolde herhangi bir hatanın bulunmaması için, deneyimli bir avukattan bu konu ile ilgili destek istenmelidir. Boşanmanın sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmesi için bu çok önemli bir durum olarak dikkat çekecektir. Boşanmada Mal Paylaşımı Nasıl Olur? isimli içeriğimizi inceleyebilirsiniz.
Çekişmeli Boşanma Dilekçesi Nasıl Yazılır?
Çekişmeli boşanma davalarında davanın, davacının lehine ilerlemesi ve sonuçlanması için, boşanma dilekçesinin sorunsuz bir şekilde hazırlanması gerekir. Çekişmeli bir boşanma davası olduğu için hak kayıpları olabilir. Avukatınız tüm bu süreçlerde sizin hakkınızı en iyi şekilde koruyacaktır. Peki, çekişmeli boşanma dilekçesinde hangi bilgiler yer alır?
- Davacının ve Davacı Vekilinin Kişisel Bilgileri
- Davalının Kişisel Bilgileri
- Davanın Açılma Nedeni ve Konusu
- Davanın Konusu İle İlgili Açıklamalar
- Başvurulan Hukuki Sebepler
- Davacının Haklı Olduğunu Gösteren Deliller
- Davacının Dava İle İlgili Talebi
Yukarıdaki bilgiler, çekişmeli boşanma dilekçesi örneği içerisindeki şablona göre, uygun bir dille yazılması gerekir. Avukatsız bir şekilde bu işlem gerçekleştirilecekse, çok büyük risklerin bulunduğu da gözden kaçırılmamalıdır.
Avukatsız Boşanma Dilekçesi Yazılır Mı?
Boşanma dilekçesi ile ilgili her türlü işlemi destek aldığınız avukat gerçekleştireceği için, süreç ile ilgili sizin herhangi bir işlem yapmanıza gerek kalmaz. Avukat, vekiliniz olarak sizin için tüm süreçleri değerlendirmeye alacaktır. Peki, siz boşanma dilekçenizi kendiniz hazırlayabilir misiniz? Evet, bu da mümkün. Boşanma dilekçesinde yer alması gereken bilgileri, şablona uygun bir şekilde yazarak, Aile Mahkemesi ya da Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dilekçeniz ile başvuru yapabilirsiniz. Ancak doğru bir sonucun çıkması ve hataların ortaya çıkmaması adına, avukatsız boşanma dilekçesi hazırlamamanız oldukça önemli olacaktır.
Türkiye’de boşanma davaları ile ilgili pek çok özel husus bulunur ve bu hususların mutlaka avukat ile görüşülmesi gerekir. Avukatsız süreci yönetmek sizin için çok büyük riskleri doğurabilir. Bu nedenle biz de “Boşanma Dilekçesi Nasıl Yazılır?” isimli içeriğimiz ile size gerekli olan bilgileri aktarmak istedik. İletişim sayfası üzerinden aklınıza gelen tüm soruları bize iletebilirsiniz.
Daha detaylı bilgi için İstanbul boşanma avukatımızla iletişime geçebilirsiniz.